open-navfaktor-logo
search
Inicijative i zahtjevi
HDZ se poziva na evropske rezolucije kod promjene naziva "komunističkih" ulica: Evo šta u njima piše
Izmjena naziva ulica, škola, trgova, parkova i drugih javnih površina i institucija, koje nose ime onih koji su u Drugom svjetskom ratu sarađivali sa fašistima i nacistima, inicijativa je koja je u januaru prošle godine usvojena u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine i upućena svim općinama i gradovima u našoj zemlji.
20.07.2022. u 07:50
get url
text

Tada su protiv ove inicijative bili zastupnici HDZ-a BiH iz kojeg su poručili da treba obuhvatiti "širi dio historije".

Na tom fonu su vijećnici HDZ-a u Gradskom vijeću Grada Mostara najavili da će na idućoj sjednici Gradskog vijeća tražiti uvrštavanje u dnevni red preimenovanje ulica koje nose nazive ličnosti i događaja iz vremena komunističkog režima. Ovo je najavljeno nakon što su izmijenjeni nazivi šest mostarskih ulica koje su nosile imena po fašistima i ustaškim aktivistima, čime je Mostar postao grad koji je učinio prvi korak.

U međuvremenu je HDZBiH u nekoliko navrata proteklih godina u Parlamentarnoj skupštini BiH tražio usvajanje incijative o obilježavanju 23. augusta, evropskog dana sjećanja na žrtve svih totalitarnih i autoritarnih režima, dakle i komunizma. Za ovo nije bilo dovoljno glasova, a ovakve inicijative su izazivale žustre rasprave.

VEZANI TEKST - Zapelo zbog komunizma: Parlament BiH ne želi osuditi totalitarne režime i odati počast žrtvama

U oba slučaja se iz HDZ-a pozivaju na rezolucije Evropskog parlamenta, i rezoluciju Vijeća Evrope koja, kako je rekao predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a u Parlamentu BiH Nikola Lovrinović, BiH kao članicu Vijeća Evrope obavezuje na njeno poštivanje.

U pitanju su Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope 1481 od 26. januara 2006. o potrebi međunarodne osude zločina totalitarnih i komunističkih režima, Rezolucija Evropskog parlamenta od 2. aprila 2009. o evropskoj savjesti i totalitarizmu, te Rezolucija Evropskog parlamenta od 19. septembra 2019. godine o važnosti evropskog sjećanja za budućnost Evrope.

Ova posljednja između ostalog "najoštrije osuđuje djela agresije, zločine protiv čovječnosti i masovna kršenja ljudskih prava koje su počinili nacistički, komunistički i drugi totalitarni režimi", te "osuđuju manifestacije i širenje totalitarnih ideologija kao što su nacizam i staljinizam u EU".

Rezoluciju iz 2019. možete pročitati ovdje, a u galeriji možete pročitati šta piše u rezolucijama iz 2006. i 2009. godine.

{$galerijaFotografija}

Rezolucije Evropskog parlamenta i Vijeća Evrope o osidu totalitarnih režima
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.