open-navfaktor-logo
search
Godišnjica pogibije
Heroj Safet Zajko djelima pokazao kako se voli i brani domovina: "Takav se više ne rađa"
Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević ističe da su "narodni heroji bili posebni ljudi, posebna vrsta patriota koja je govorila da će braniti državu pa čak ako treba i dati svoj život, a to su pokazali i svojim djelom, to je herojstvo"
17.06.2019. u 12:58
get url
text

Na današnji dan prije 26 godina život za domovinu dao je heroj Safet Zajko.

Zajko je poginuo 17. juna 1993. godine prilikom izviđanja neprijateljskih položaja na Mijatovića kosi, u jednom od najisturenijih rovova na brdu Žuč.

Bio je komandant 2. viteške motorizovane brigade. Ratno priznanje Zlatni ljiljan dobio je 1992. godine, a postuhmno je odlikovan i Ordenom heroja oslobodilačkog rata 1994. godine kao brigadni general Armije RBiH.

Hidajeta Zajko, supruga heroja, kaže da joj je ovo najteži dan u životu.

- On je bio idealan čovjek. Takav čovjek se više ne rađa, možda i da se rodi, ali ja to neću doživjeti sigurno. Za domovinu je dao svoj život i ništa vrednije nije mogao dati. Ja sam ostala sama sa naše dvije kćerke, jedna je imala četiri, a druga nepunih osam godina i učila sam ih da nastave njegovim stopama. Izvela sam ih na pravi put onako kako bi on želio – kaže Hidajeta Zajko.

{$galerijaFotografija}

Ističe kako je ovo veoma težak dan za nju i da budi najteža sjećanja, ali zahvalna je jer ima svoju djecu koja joj pružaju podršku i daju snagu.

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević ističe da su "narodni heroji bili posebni ljudi, posebna vrsta patriota koja je govorila da će braniti državu pa čak ako treba i dati svoj život, a to su pokazali i svojim djelom, to je herojstvo".

- Mi možemo reći da danas imamo slobodu zahvaljujući herojstvu i žrtvi tih ljudi i zbog toga je itekako važno obilježavati ovaj datum i sve datume pogibije naših narodnih heroja kao i datume značajne za odbranu BiH jer moramo prenijeti našim mlađim kategorijama tu istinu o odbrani BiH kako se sve to zlo koje se desilo našem narodu više ne bi ponavljalo – zaključio je Bukvarević.

Muaz Suljagić, ratni komandant Trećeg bataljona, ističe da je Safet Zajko iznad svega bio Bosanac i Hercegovac.

- Gromada od čovjeka, čovjek koji je ponikao iz naroda. Početkom agresije na našu zemlju jednostavno se čovjek izdigao svojim patriotizmom i svojim djelima govorio je onima oko sebe, a kasnije i sve od sebe dao za formiranje prvih jedinica, prve odbrane, naoružavanjem – kazao je Suljagić.

Svojim djelima je govorio i svoje borce je ohrabrivao, ističe Suljagić, ništa ga nije moglo spriječiti i ni pred kim se nije povlačio.

Zahvaljujući temeljima koje je postavio Safet Zajko, pripadnici Druge viteške motorizovane brigade nastavili su putem kojim ih je poveo njihov komandant. Kao jedna od najboljih brigada Armije RBiH učestvovali su u borbama na Treskavici, Bjelašnici, Igmanu, a 1995. godine svoj vojni put završavaju u borbama za oslobođenje Bosanske krajine, piše portal heroji.ba.

Druga viteška brigada na svom ratnom putu postigla je izuzetne rezultate. Dokaz tome je i 38 dobitnika priznanja Zlatni ljiljan i Orden heroja oslobodilačkog rata kojim je odlikovan i njihov prvi komandant Safet Zajko.

Generala i heroja Safeta Zajke danas su se polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen-obilježju ispred Općine Novi Grad prisjetili članovi porodice, njegovi saborci, generali i vojnici, predstavnici boračkih udruženja, predstavnici Općine Novi Grad i prijatelji.

Također, obišli su i mjesto pogibije na Mijatovića kosi, te mezar u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu.

64326252_2270438556599850_7554495303525597184_n.jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.