open-navfaktor-logo
search
Krcati
Historijski arhiv Sarajevo pun: Više ne mogu primati građu
Arhiv neće biti u mogućnosti udovoljiti i tako ispuniti zakonske obaveze ukoliko se ne bude radilo na rješenju problema prostora za JU Historijski arhiv Sarajevo i njegovo nesmetano djelovanje
06.12.2019. u 15:26
get url
text

JU Historijski arhiv Sarajevo dans je zaprimio arhivsku i registraturnu građu fonda Okružni vojni sud u Sarajevu koja se čuvala kod Kantonalnog suda u Sarajevu, o čemu je, u skladu sa zakonskim procedurama, sačinjen i odgovarajući zapisnik. Građa je iz perioda 1992.-1996. godine, a ukupna količina predate građe iznosi 75  dužnih metara (674 arhivske kutije) i 93 knjige, odnosno sedam dužnih metara.

Ovom predajom prostorni kapaciteti za prijem i smještaj građe Historijskog arhiva Sarajevo su do kraja ispunjeni i Arhiv neće moći preuzimati građu u narednom periodu. U narednih 20 godina procjenjuje se da će biti spremno za preuzimanje cca 30 km registraturne građe od različitih pravnih subjekata, čemu Arhiv neće biti u mogućnosti udovoljiti i tako ispuniti zakonske obaveze ukoliko se ne bude radilo na rješenju problema prostora za JU Historijski arhiv Sarajevo i njegovo nesmetano djelovanje, saopćio je Arhiv.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.