open-navfaktor-logo
search
Donacija Sarajeva
Hitnoj pomoći uručena dijagnostička stanica za praćenje vitalnih parametara pacijenta
Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo, zahvaljujući donaciji Grada Sarajeva, bogatiji je za još jedan medicinski aparat koji je od velike važnosti u tretmanu životno ugroženog pacijenta.
06.05.2020. u 14:25
get url
text
Abdulah Skaka uručio donaciju

Abdulah Skaka, gradonačelnik Sarajeva, i dr. Adem Zalihić, direktor JU Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS, istakli su danas da je nabavka dijagnostičke stanice "Schiller DS20" samo potvrda odlične saradnje u interesu svih građana. 

- Zahvaljujući razumijevanju Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake mi danas imamo ovakav aparat, jedini u BiH, prema mojim saznanjima. Ova dijagnostička stanica, uz sonde i senzore, omogućava praćenje svih vitalnih parametara pacijenta. Stanica će biti instalirana u trijažnoj ambulanti Zavoda, a medicinski tim osim praćenja i snimanja 12-kanalnog Ekg-a, Ekg-a monitoringa, brzine srčanog rada, vrijednosti krvnog pritiska, tjelesne temperature, nivoa zasićenosti kisikom u perifernoj krvi putem spirometra bit će u mogućnosti izmjeriti i funkciju pluća pacijenta – naveo je dr. Zalihić. 

On je dodao da se radi o mobilnoj stanici koja se prilagođava poziciji pacijenta, a izmjereni parametri se putem interneta šalju u bazu podataka. 

Gradonačelnik Skaka je izrazio zadovoljstvo realizacijom ovog projekta, navodeći da investiranje u daljnje osnaživanje zdravstvenog sistema nema alternativu.

- Imamo odlične ljekare i naša je obaveza da im osiguramo najbolje uvjete da bi oni nama mogli pomoći. Danas uručujemo opremu koja će pomoći pacijentima i olakšati ljekarima u trenutku kada je svaka sekunda važna. Pandemija je pokazala da imamo sistem, ljude i stručnjake spremne da uspješno odgovore i na najveće izazove. Koristim priliku da čestitam ljekarima, ne samo hitne pomoći nego i svih zdravstvenih institucija na velikom trudu koji ulažu posebno posljednjih sedmica – poručio je Skaka, navodi se u saopćenju Grada Sarajeva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.