open-navfaktor-logo
search
Parlament FBiH
Hoće li FBiH naredne sedmice dobiti predsjednika i potpredsjednike: "Čujem prikupljaju se nekakvi potpisi..."
Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na kojoj bi zastupnici glasali o predloženim kandidatima za predsjednika i potpredsjednike Federacije BiH mogla bi biti održana početkom naredne sedmice.
08.02.2023. u 14:12
get url
text

- Mislim da će sjednica biti početkom sljedeće sedmice - rekao je za Faktor Mirsad Zaimović (SDA), zastupnik u Zastupničkom domu FBiH.

Slično nam je kazao i Mahir Mešalić, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu FBiH.

- Još nismo dobili zvaničnu obavijest, ali sjednica bi mogla da se održi naredne sedmice. Čujem prikupljaju se nekakvi potpisi da se vidi kao parlamentarna većina u Zastupničkom domu FBiH. Ali šta to znači? Ništa! Zna se kako se bira Vlada FBiH.

Kada se u Zastupničkom domu FBiH izglasaju predsjednik i potpredsjednici FBiH, onda predsjednik FBiH daje prijedlog za mandatara vlade i pristanak na to moraju dati oba potpredsjednika. To je taj sistem - govori Mešalić.

VEZANI TEKST - Kada bi se Zastupnički dom mogao izjašnjavati o kandidatima za predsjednika i potpredsjednike FBiH

Centralna izborna komisija BiH (CIK BiH) ovjerila je kandidaturu Refika Lende (SDA) kojeg je predložila grupa od 13 delegata iz reda bošnjačkog naroda Doma naroda Parlamenta FBiH, Lidije Bradare (HDZ) koju je predložila grupa od 22 delegata iz reda hrvatskog naroda Parlamenta FBiH i Igora Stojanovića (SDP) kojeg je predložila grupa od 13 delegata iz Kluba delegata srpskog naroda Doma naroda Federacije BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.