Utorak, 05.03.2024.
FOTO: Screenshot

Hoće li se desiti preokret: Delegati odlučuju o ukidanju jubilarne nagrade zvaničnicima

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine sutra će na sjednici razmatrati dopune dva zakona kojima se ukida jubilarna nagrada za izabrane i imenovane zvaničnike.

Radi se o dopunama Zakona o radu u institucijama BiH i dopunana Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koje je u januaru usvojio Zastupnički dom na prijedlog zastupnika Saše Magazinovića (SDP).

Podsjetimo, uz plaće i brojne naknade, zvaničnici imaju pravo na jubilarne nagrade za vrijeme provedeno na radu u institucijama BiH.

Samo za prvih deset mjeseci prošle godine, usred pandemije, na jubilarne nagrade zaposlenih u Parlamentu BiH, a samim tim i parlamentaraca, utrošeno je nešto više od 91.000 KM.

Ipak, sudeći prema rezultatima glasanja u Zastupničkom domu, ukoliko u strankama koje su tada bile protiv ostanu pri svom stavu, teško da će delegati sutra uspjeti izglasati ukidanje jubilarnih nagrada za sebe i kolege.

Naime, protiv dopuna ova dva zakona tada su bili zastupnici iz HDZ-a BiH, SNSD-a, te Kluba zastupnika Srpski klub. Upravo HDZBiH ima većinu u Klubu delegata iz reda hrvatskog naroda, dok SNSD ima većinu u Klubu delegata iz reda srpskog naroda. Samim tim, ukoliko njihovi delegati budu protiv, ukidanje jubilarnih nagrada zvaničnicima neće biti izglasano.

Dopune dva zakona nije podržala ni Ustavnopravna komisija Doma naroda bh. Parlamenta na sjednici održanoj u petak, jer nisu utvrdili da su usaglašene sa Ustavom BiH i pravnim sistremom naše države.

Faktor pratite putem aplikacija za Android i iOS.
Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh