open-navfaktor-logo
search
Koliko će roditelji plaćati
Hoće li svi mališani iz vrtića JU Djeca Sarajeva u izolaciju, ako je jedno u grupi pozitivno?
Pandemija koronavirusa otežala je rad vrtića, a praksa da, ako je jedno dijete zaraženo, cijela grupa ide u izolaciju, moguće je da će biti promijenjena, potvrdila je za Faktor direktorica JU Djeca Sarajeva Suanita Banda.
Sedin Selimović
03.09.2021. u 12:22
get url
text

U želji da olakša roditeljima, obratila se Zavodu za javno zdravstvo Kantona Sarajevo. 

- Mi smo pravili pauzu u martu i aprilu, vrtići nisu radili. Bile su izolacije pojedinačne i grupne, i zatvaranje vrtića ako je bilo pozitivne djece. Za svaki pojedinačni slučaj kontaktiramo Zavod za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, epidemiološke mjere se poštuju, i oni nam daju konsultaciju kako ćemo postupati - da li ide cijela grupa u izolaciju ili ne, ili ide samo to dijete koje je pozitivno.

Međutim, ovo već duže vrijeme traje i znam da su roditelji iskoristili sve bonuse bolovanja i godišnjih odmora, a dosta njih radi u privatnim firmama gdje je sve to teže dobiti, tako da sam se jutros obratila Zavodu za javno zdravstvo i kriznom štabu da vidim da li još moramo poštovati te mjere ili se mogu donijeti neke druge. Naprimjer, ako je dijete pozitivno, da to dijete ide u izolaciju, a ostala djeca da se testiraju. Ako su negativni, da mogu pohađati vrtić. Na svoju ruku ne možemo ništa raditi, do sada smo sarađivali i od sada ćemo sarađivati sa strukom. Ja se nadam da će mi brzo odgovoriti, tako da tada mogu nešto preciznije reći – kazala je Banda.

Također, ukoliko jedno dijete ili grupa djece bude morala ići u izolaciju, roditeljima će biti vraćen novac za dane kada je dijete odsustvovalo.

- Umanjenje će svakako biti ako je u pitanju izolacija pojedinačna ili ako je u pitanju izolacija grupna. Hvala roditeljima na razumijevanju i do sada, ali pravila su pravila... Dakle, za dane koje je dijete provelo u izolaciji, uz potvrdu od ljekara, umanjuje se cijena vrtića tog mjeseca – pojasnila je Banda.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.