open-navfaktor-logo
search
Igrao ih je i sam
Hošić analizirao derbi: Kako je Osim neutralisao brzu igru Sarajeva iz prvog poluvremena?
Sarajevo i Željezničar podijelili su bodove u 121. ligaškom derbiju koji je u srijedu navečer odigran na Koševu, a završen je rezultatom 1:1.
05.11.2020. u 22:16
get url
text

Bordo tim je bio bolji u prvih 45 minuta, što je nakon utakmice priznao i trener Plavih Amar Osim, te kazao da je razlika u korist Sarajeva mogla zasluženo biti i veća od minimalne. S druge strane, i strateg aktuelnih prvaka Vinko Marinović rekao je da se u drugom poluvremenu njegova ekipa povukla iz nekog straha, te da je Željo dosta bolje stajao na terenu u odnosu na prvi dio susreta, koji definitivno nije isti bez publike.

Slično razmišlja i nekadašnji fudbaler Sarajeva Dženan Hošić, koji je pravo osvježenje u Prvoj ligi FBiH sa svojim Goraždem, gdje su uvezali četiri pobjede.

- Ako za nečim treba žaliti, onda je to definitivno publika. Utakmica kao utakmica mislim da je bila dobra, naročito prvo poluvrijeme. Odavno nisam gledao onako dobro Sarajevo, no moguće da je to i rezultat slabog postavljanja Amarovih (Osim, op. a.) igrača - kaže Hošić na početku analize derbija.

VEZANI TEKST - Nikola Nikić za Faktor: Rahmanović je padao svaki duel, a momčina kao Tarzan

Hošić kaže da je derbi bio pravo taktičko nadmudrivanje dva trenera.

- Za mene je ovo bio i derbi i taktičko nadmudrivanje dva trenera. Osim je još jednom pokazao da je vrhunski majstor u tome, a potvrda ovoga što kažem je igra Želje u drugom poluvremenu - rekao je trener Goražda, a zatim i dao obrazloženje:

-  Promjenom formacije u "romb" Amar je ove sezone već uspio u nekoliko navrata tok utakmice okrenuti u svoju korist. Poslije prvog poluvremena uvidio je da brzinom ne može parirati Sarajevu. Kad već pričam o svemu, ne znam šta da kažem za Samira Bekrića, čovjek je kao vino. Nema više tu brzinu, ali je njegov ulazak donio prijeko potrebnu sigurnost u igri gostiju - objašnjava bivši fudbaler Sarajeva.

U posebnom fokusu domaće fudbalske javnosti na derbiju su bili Amar Rahmanović i Benjamin Tatar, dvojica fudbalera koji su se našli na najnovijem spisku selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Dušana Bajevića.

- Činjenica je da su to dva igrača koja su s pravom na spisku. Tatar možda u posljednje vrijeme golgeterski nije najbolje raspoložen, ali nalazi se u šansama. Na igri Rahmanovića se vidi da ima veliko samopouzdanje - naglašava Hošić.

Vlasnik UEFA-ine PRO trenerske licence, koji je staž odradio u Crvenoj zvezdi, posebno je izdvojio jednog igrača iz Plavog tabora.

- Ne treba zanemariti Hajdarevića, rekao bih da je odigrao vrhunski derbi. To govorim jer je vjerovatno jedini koji je, i prvo, i drugo poluvrijeme odigrao u kontinuitetu, te je presjecao većinu protivničkih akcija. Stvarno mi se svidjelo kako je odigrao, nije tipični defanzivac - rezimira nekadašnji defanzivac Bordo tima.

Prema riječima Hošića, Sarajevo je tim koji je bio bliže pobjedi.

VEZANI TEKST - Remijem protiv Želje: Sarajevo srušilo rekord Zrinjskog i Širokog Brijega

- Ako gledamo odvojeno dva poluvremena, onda mislim da je Sarajevo više zaslužilo pobjedu. Imalo je više šansi, imalo je bolji tempo igre. Ipak, u nastavku je Željo znao zadržati loptu, usporio je igru Sarajeva, a majstorija Alispahića je donijela izjednačenje. Gledano u globalu, Sarajevo je jača i bolja ekipa i na osnovu šansi mislim da su zaslužili više, no ako gledamo utakmicu u cjelini, onda se i može reći da je remi realan - apsostrofira Hošić, aludirajući na činjenicu da je Željo u sudijskoj nadoknadi imao veliku priliku kojom je mogao odnijeti puni plijen s Koševa.

Ipak, pitanje je šta bi bilo da je Haris Handžić realizovao jednu od tri dobre prilike s kraja prvog dijela.

- Realizacija je možda zakazala kod Hadžića, ali je on bio izuzetno važan za igru Sarajeva zbog skok igre i prekida - kaže Hošić.

Nakon derbija bilo je dosta priče o zgusnutom terminu u kojem je igrao Željeznbičar, što je direktno posljedica odgođenih utakmica zbog nastupa naših timova u Evropi.

- Fudbaleri Željezničara su odigrali šest utakmica u jako kratkom periodu, a nisu djelovali inferiorno. Čak su u nastavku utakmice djelovali puno svježije. Sigurno da je to iznenadilo Sarajevo - konstatuje naš sagovornik.

Nakon remija koševski sastav zadržao je četiri boda prednosti u odnosu na ljutog gradskog rivala.

- Ako je suditi po tabeli, sigurno da će Sarajevo i Željezničar voditi bitku za sami vrh, možda je remi na kraju i dobar za nastavak prvenstva. Ono što mislim jeste da je Željo po igračkom kadru slabiji od Zrinjskog, no Osim izvlači maksumum iz ove ekipe, i više od toga. Na kraju, rekao bih da će nakon derbija Plavi lakše do bodova u Banjoj Luci, nego Sarajevo u Tuzli - zaključio je Hošić na kraju razgovora.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.