open-navfaktor-logo
search
Upozorenje ribara
Hrvatska elektroprivreda napravit će pomor ribe u Buškom jezeru
Ekološka udruga sportskih ribolovaca (EUSR) "Buško jezero" upozorila je u četvrtak na konstantan gubitak razine vode Buškog jezera u posljednjih par mjeseci.
05.03.2020. u 20:18
get url
text
Buško jezero

- Koliko nam je poznato ove godine Hrvatska elektroprivreda (HEP) vrši sanaciju Buškoga jezera i planira se spuštanje razine vode na biološki minimum. Kako ubrzo nastupa ljetno razdoblje, pretpostavljamo da će zbog velikih vrućina dolaziti do isparavanja vode i razina vode u jezeru će se nastaviti smanjivati, a samim time u vode će biti sve manje i manje kisika što će dovesti do katastrofalnih posljedica za riblji i biljni svijet Buškoga jezera - navodi u saopćenju EUSR-a.

 Napominju kako u jezeru trenutno postoji velika količina ribe (stotine tona) te kako će manjkom kisika doći će do njezina pomora, a samim tim u okolnim mjestima širit će se neugodan miris zbog procesa raspadanja uginule ribe.

 - Sve to može postati određeni izvor zaraze koja bi mogla biti većih razmjera. Naime, lokalni krivolovci će koristiti priliku i navedena uginula riba bi mogla završiti na jelovnicima mnogih restorana u BiH kao i u susjednim državama - upozorava EUSR.

Podsjećaju da je područje Buškoga jezera krško područje i da voda iz jezera ponire i podzemnim putem dolazi do izvora u Republici Hrvatskoj, a neki od tih izvora se koriste i za opskrbljavanje lokalnog stanovništva pitkom vodom, što također može utjecati na izvore raznoraznih zaraza.

EUSR ističe kako su pokušali organizirati zajednički sastanak s predsjednikom Vlade Livanjskog kantona i resornim ministrom te načelnikom Općine Tomislavgrad, odnosno gradonačelnikom Livna, kako bi pokušali pronaći rješenje za navedeni problem. Međutim, kažu kako su se svi, osim načelnika Tomislavgrada, oglušili na njihov dopis te su bili primorani upoznati javnost s mogućim posljedicama.

Kako ne bi došlo do najgoreg, EUSR nadležnim institucijama predlaže da upute dopis HEP-u da uzmu u razmatranje mogućnost povećanja kote spuštanja razine vode iznad biološkog minimuma.

U slučaju potrebe, EUSR predlaže da se organizira premještanje matičnih riba iz Buškog jezera u jezero Mandek, a u slučaju pomora ribe, da se nakon završetka radova HEP-a osigura intenzivno poribljavanje jezera u slijedećih pet godina.

Iz EUSER zahtjevaju da se obvezno tokom spuštanja jezera na biološki minimum osigura nadzor nad jezerom u trajanju od 24 sata u saradnji s HEP-om i budućim koncesionarom za sportsko rekreacijski ribolov, kako bi se eliminirao eventualni krivolov i da se počinitelji krivolova adekvatno kazne. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.