open-navfaktor-logo
search
Šta kaže "mali Ranković"
"Hrvatska Jovanka": Ko je Tena Mišetić, uposlenica Plenkovićevog kabineta i kakve veze ima sa aferama?
Novinari su i danas salijetali Brkića pitanjem da im kaže ko je "Jovanka", a on je ponovo odgovorio: "Nemam pojma, to vi nađite"
09.05.2019. u 22:49
get url
text
Tena Mišetić
Tena Mišetić

Afera koja mjesecima potresa Hrvatsku i koja je donedavno bila poznata kao "Afera SMS" ovih je dana ušla u novi dramatičan zaplet u čijem su središtu čelni ljudi hrvatske vlasti, prije svega predsjednik Vlade i lider HDZ-a Andrej Plenković i Milijan Brkić, drugi čovjek HDZ-a i potpredsjendik Hrvaskog Sabora.

Nakon što je sedmičnik "Nacional" ove nedjelje objavio da bivši djelatnik MUP-a Hrvatske Siniša Varga, po Brkićom nalogu prisluškivao Davora Božinovića, ministar policije, krenula je lavina opužbi, teških riječi među akterima ove afere. Nešto ranije "Nacional" je okrio da je infomatičar Varga po nalogu Milijana Brkića i njegovog brata Jozepresretao elektronsku poštu nekoliko ženskih osoba sa kojim su braća bili u emotivnoj vezi.

Nakon najnovijeg otkrića oglasila se napokon i Kolinda Grabar-Kitarević. Predsjednica Hrvatske je poručila da će od direktora SOA-e Danijela Markića, čim se on vrati sa službenog puta zatražii punu informaciju o "SMS aferi" koja je, kako je kazala štetna po državu i njen sistem.

No, svakako je najzanimljivija bila reakcija prozvanog Milijana Brkića, koji je nakon višemjesečne uzdržanosti napokon odlučio biti nešto manje oprezan u izjavama. Brkić je, pomalo zagonetno, ali samo za one koji poznaju odnose u njegovom okruženju, kazao da ga njegovi neprijatelji i protivnici porglašavaju "malim Rankovićem". Potom je Brkić kazao: "koliko ja znam on je bio suradnik onog zločinca Tita i pao je zato jer je prislušivao Tita i Jovanku. Sada se mene stavlja u kontekst da sam prisluškiao ministra MUP-a, predsjednika Vlade". Potom je Brkić dvosmisleno poručio: "Samo ne znam ko je Jovanka u toj priči?!"

Novinari su i danas salijetali Brkića pitanjem da im kaže ko je "Jovanka", a on je ponovo odgovorio: "Nemam pojma, to vi nađite". On je za urotu koja se vodi protiv njega optužio  bivše strukture UDBE. "To je njihov obrazac. Stari pas korisi trikove koje je naučio".

Mediji i javnost u Hrvatskoj odmah su se dali u potragu za "Jovankom", pitajući se da li takva osoba uopće postoji? Ili ju je Milijan Brkić, suočen sa mogućim političkim i pravnim posljedicama "afere SMS" izmislio kako bi svoju priču o djelovanju, odnosno zavjeri starih kadrova UDB-e protiv njega učinio što uvjerljivijom i živopisnijom.

Portal "Slobodna Bosna" je iz nekoliko dobro obaviještenih izvora u Hrvaskoj i Hercegovini dobio informacije prema kojima famozno-fatalna "Jovanka" u vrhu hrvatske vlasti nije nastala u glavi Milijana Brkića, nego da je on mislio na konkretnu osobu blisku centrima odlučivanja u Hrvatskoj. Isti izvori nam, nezivisno jedna od drugog, tvrde da je Brkić mislio na Tenu Mišetić, uposlenicu u kabinetu premijera Hrvatske Andreja Plenkovića za koju se u političkim kuloarima tvrdi da ima značajan utjecaj u politici, prevashodno zahvaljujući visokom povjerenju koje uživa kod hrvatskog premijera. Ako je Brkić zbilja mislio na nju, tridesetogdišnjoj Mišetić ne bi bilo prvi put da je neko javno proziva da ima ogroman i neprimjeren utjecaj na Plenkovića.

Prošle godine je Ivica Todorić, nekada najmoćniji privrednik u Hrvatskoj gospođicu Mišetić svrstao u zločinačku organizaciju koja je, kako je naveo "okosnica coctaila kriminala i niskih strasti". U tu ekipu Todorić je uz Plenkovića i Mišetić uvrstio ministra policije Božinovića i Emila Tedeschia, poznatog hrvatskog tajkuna.

Todorić piše da je "Tena Mišetić, strah i trepet hrvatske Vlade"...da "nosi kratke haljinice"...te "traži maksimalnu poslušnost". Ona, također, prema tvrdnjama Ivice Todorića, "svojim bićem postrojava ministre, naređuje u ime državnog vrha i srozava ugled hrvatskih institucija" i "uvodi strahovladu u ime Premijera". Plenković je, "pod utjecajem njenih čari", ali ona je, po tvrdnjama Todorića, angažirana od strane Emila Tedeschija. "Jer Tedeschi mora znati da li Andrej Plenković, njegov pijun radi po instrukcijama".

Poznanstvo i saradnja Tene Mišetić i Andreja Plenkovića datira još od prije 4-5 godina, u vrijeme kada je Plenković bio zastupnik u Evropskom parlamentu, a ona bila član njegovog kabineta. U Briselu se zadržala još neko vrijeme poslije Plenkovićevog povratka u Hrvatsku, a nakon što je on postao premijer, postala je članica njegovog kabineta.

Jedno vrijeme atraktivna Tena Mašetić izazivala je pozornost medija, drugim povodom, nakon što je otkrivena njena emotivna veza sa Bojanom Bogdanovićem, hrvatskim košarkaškim reperezentativcem, rođenim Mostaru, koji igra za "Brooklyn Netse" u NBA ligi. Paparaci su svojednobno otkrili da i nakon raskida sa košarkašem, Tena ima istetovirano slovo "B" na nozi.

Tena Mištetić, na koju najvjerovatnije aludira Milijan Brkić kao "hrvatsku Jovanku", završila je Ekonomski fakultet u Zagrebu i kćerka je uglednih i utjecajnih roditelja. Otac Ivan Mišetić, koji je rođen u Ljubuškom (kao i Brkić!) jedan je od najbližih suradnika Emila Tedeschia, dok je majka Arijana Bazala-Mišetić, direktorica u Hrvatskom Telekomu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.