open-navfaktor-logo
search
Stigao odgovor
Hrvatska odbacila zamolnicu Tužilaštva BiH za istragu o ratnim zločinima u akciji Bljesak
Hrvatska vlada odbila je zamolnicu upućenu iz Tužilaštva BiH s ciljem provođenja istrage o krivnji hrvatskih vojnih dužnosnika za ratne zločine prilikom provedbe vojno-redarstvene operacije Bljesak.
23.09.2021. u 12:16
get url
text

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković primio je u Banskim dvorima generale zapovjednike i visoke oficire koji su sudjelovali u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak.

Nakon sastanka s predsjednikom Hrvatskog generalskog zbora (HGZ) Pavlom Miljavcem, generalima, zapovjednicima i visokim oficirima o pitanju upućivanja zamolnice od Tužilaštva BiH Ministarstvu pravosuđa Republike Hrvatske, hrvatski premijer Andrej Plenković kazao je kako će Vlada RH naložiti Ministarstvu pravosuđa da odbije zamolnicu iz BiH.

- Smatramo da dokumentacija i materijal koji su dostavljeni u svom sadržaju ne daju nikakav osnov za postupanje pravosudnih tijela u Republici Hrvatskoj - kazao je Plenković.

Dodao je kako su ratni zapovjednici saglasni s ovakvim postupanjem hrvatske Vlade.

- Vojno-redarstvene operacije, posebno Bljesak i Oluja, kojima je oslobođena hrvatska teritorija temelji su naše slobode i savremene hrvatske države. Odlučili smo da odbijemo ovu zamolnicu Tužilaštva BiH na temelju zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i na temelju sporazuma o pravnoj pomoći u građanskim i kaznenim stvarima između RH i BiH, i to na temelju načela zaštite nacionalnih, državnih, bitnih interesa Republike Hrvatske - izjavio je Plenković.

Plenković je odbacio teze da bi Hrvatska na bilo koji način ugrožavala teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine te poručio kako je Hrvatska "u vrijeme velikosrpske agresije Miloševićevog režima spasila Bosnu i Hercegovinu".

- Poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH za Hrvatsku je neupitno - poručio je Plenković.

Predsjednik HGZ-a Pavao Miljavac rekao je kako je HGZ jednoglasno složan kako je jedino rješenje da se zahtjev za istragom vrati prema BiH uz obrazloženja zbog čega se odbija.

- Neprimjereno je da se nakon toliko godina podižu optužnice, jer mogu reći u ime svih sudionika da nikada nije bilo takvih zapovjedi niti usmenih niti pismenih koji bi dovodili u pitanje granatiranje civilnih ciljeva i da bi time počinili ratne zločine. Ali, u ratnim operacijama uvijek se dogode posljedice rata, nastanu kolateralne civilne žrtve, nije bilo namjere niti smo se povodili za tim u operaciji da stradaju civili da bi operacije bile uspješnije. Dapače, pokušavali smo uvijek spasiti civile - izjavio je Miljavac.

Zamolnica se odnosi na ljude stradale na području Bosanske Gradiške, Bosanske Dubice, a zamolnica se odnosi na sedam živućih i na tri preminula generala Hrvatske vojske.

Svu dokumentaciju koja je od Tužilaštva BiH stigla u Vladu RH hrvatsko Ministarstvo pravosuđa je analiziralo te dostavilo izvještaje Vladi. Prvi sastanak Vlade RH s predstavnicima HGZ-a u Banskim dvorima održan je početkom augusta ove godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.