open-navfaktor-logo
search
Pretenzije
Hrvatski i srpski akademici su braća po nedjelu, htjeli bi da gospodare Bosnom i Hercegovinom
Famozni Memorandum Srpske akademije nauka i umjetnosti nastao 1985. i 1986. poslužio je režimu Slobodana Miloševića kao predložak za krvavi scenarij devedesetih godina i brutalnu agresiju na Bosnu i Hercegovinu, čija je kulminacija bio genocid u Srebrenici.
24.05.2022. u 21:41
get url
text

VEZANI TEKST - Hrvatski akademici savjetuju Milanovića i Plenkovića čime da uvjetuju BiH

Zbog sumanute ideje beogradskih akademika "svi Srbi u jednoj državi" te "sveopće ugroženosti Srba", naša država platila je najveću moguću cijenu u hiljadama nedužno ubijenih ljudi. 

Skoro četiri decenije kasnije, iz zemlje koja je članica Evropske unije i Sjevernoatlantskog saveza (NATO), u javnost je dospio neki novi, zagrebački "memorandum". 

Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU) objavila je dokument o zaštiti hrvatskih nacionalnih interesa prilikom pregovora s BiH u vezi s njenim eventualnim ulaskom u EU. Dokument je poslan predsjedniku Hrvatske Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću i premijeru Andreju Plenkoviću. 

Tako je HAZU poručio, bolje rečeno naredio, šta BiH treba uraditi.

VEZANI TEKST - Obilježavanja Dana SANU: Memorandum I temelj za Miloševićeve pohode, Memorandum II Vučićev "bukvar" 

- BiH treba priznati pravu, oslobodilačku ulogu Hrvatskoj i Hrvatima u uspostavi i odbrani države od srpske agresije te prestati lažno optuživati Hrvate pred sudovima, osigurati ravnopravnost hrvatskog naroda, tj. treći entitet te odmah osigurati ravnopravnost hrvatskog jezika i slobodu djelovanja hrvatskih medija i kulturnih institucija - poručili su iz HAZU-a uz nezaobilazan dio koji se tiče promjena Izbornog zakona BiH koji bi išao naruku samo Hrvatskoj demokratskoj zajednici BiH i njenom čelniku Draganu Čoviću.

Milanović je na današnjoj press konferenciji u Zagrebu pozdravio "potez" HAZU-a.    

Aleksandar Popov, direktor Centra za regionalizam iz Novog Sada, u svom komentaru bio je kratak, ali i i jasan.

- To su braća po nedjelima. Nekad SANU, danas HAZU - kazao je za Faktor Popov. 

VEZANI TEKST - Miris 90-ih u regionu: Beograd ponovo brine za "ugroženost" Srba, Dodik djeluje po uputama

Adil Osmanović, šef Kluba zastupnika Stranke demokratske akcije u Parlamentarnoj skupštini BiH, smatra da se nastavlja propaganda iz devedesetih godina.

- Nažalost, ratnohuškačka politika iz perioda 1992-1995. je i dalje na sceni. I pored toga što je Haški tribunal izrekao pravosnažne osuđujuće presude najvišem političkom i vojnom vodstvu tzv. Herceg-Bosne za udruženi zločinački poduhvat, izgleda da u Zagrebu još nisu svjesni toga. Zato imamo situaciju da je HAZU na istom stanovištu kao SANU što je bio i što je sada.

Moraju u Zagrebu prihvatiti da je BiH suverena država, kao što mi tako prihvatamo Hrvatsku. Neophodno je uzajamno uvažavanje, sve drugo nas u suprotnom može dovesti u stanje koje nikome neće donijeti ništa dobro - ističe Osmanović za Faktor.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.