open-navfaktor-logo
search
Reakcije
Huawei odgovorio na prozivke ambasadora Nelsona: Nema potrebe da SAD krivi nas za svoje probleme
Nakon jučerašnje izjave ambasadora SAD-a Erica Nelson da BiH ne bi trebala uzimati opremu od kineskih kompanija, reagovala je kompanija Huawei Technologies, iz koje su naveli da se kategorički protive navodima američkog ambasadora.
11.06.2020. u 15:03
get url
text

- Huawei nikada nije bio glavni dobavljač za američke mreže, tako da nema potrebe da SAD krivi Huawei za svoje probleme vezane za cyber sigurnost. Američki ambasador nije predstavio ni dokaze, ni zrelo tehničko rešenje, niti finansijsku nadoknadu za svoj prijedlog. Takvo ponašanje nije vezano za sigurnost mreže bilo koje zemlje, već za ambiciju koja se odnosi na ekonomsku i geostratešku prednost Amerike.

VEZANI TEKST - Nelson poručio: BiH ne bi trebala uzimati opremu od kineskih kompanija

Huawei u potpunosti razumije važnost cyber sigurnosti, ali upravljanje cyber sigurnošću treba da se fokusira na rješavanje problema, a ne na isključivanje određenih dobavljača.

Huawei je u poslednjih 30 godina snabdio tri milijarde ljudi širom svijeta. Nikada nije došlo do zlonamjernog cyber sigurnosnog incidenta zbog upotrebe Huawei opreme. S ponosom možemo reći da Huawei i dalje prolazi strože testove za cyber sigurnost od bilo kog drugog dobavljača telekomunikacione opreme širom svijeta, te ga stoga široko prihvataju zemlje u Evropi i ostalim dijelovima svijeta.

Uvijek smo otvoreni za diskusiju o cyber sigurnosti sa svim donosiocima odluka u Bosni i Hercegovini - navodi se u saopćenju kompanije Huawei.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.