open-navfaktor-logo
search
Radnici i sindikati
Hurtić: Zakon o reprezentativnosti će uvesti red, znat će se ko pregovara kolektivne ugovore
Zakon definira koji sindikati bi mogli zastupati radnike u kolektivnom pregovaranju. To je njegov cilj i svrha, govori Zlatko Hurtić
03.10.2019. u 07:55
get url
text
Pregovori sindikalista i predstavnika Vlade FBiH

Zakon o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca bi u Federaciji BiH, prema riječima Zlatka Hurtića, vanjskog saradnika Vlade FBiH, trebalo da unese red u ovoj oblasti. Ovim zakonom bi se, između ostalog, trebalo utvrditi koji sindikati imaju pravo da pregovaraju kolektivne ugovore. Podsjećamo, Federalna vlada je na nedavnoj sjednici utvrdila i u Parlament FBiH uputila Nacrt zakona o reprezentativnosti sindikata i udruženja poslodavaca.

- Riječ je o novom zakonu koji treba da unese red. Pošto ima mnogo sindikata u Federaciji, nemoguće je stvoriti situaciju u kojoj bi svaki od njih mogao pregovarati kolektivne ugovore. Zakon o reprezentativnosti, između ostalog, dakle definira koji sindikati bi mogli zastupati radnike u kolektivnom pregovaranju. To je njegov cilj i svrha. I poslodavci su zainteresirani za taj zakon, da mogu znati s kim mogu pregovarati. A s druge strane, i država je zainteresirana jer i ona je, između ostalog, poslodavac i pregovara. Zainteresirani su i sindikati jer i tu je opća zbrka i konkurencija - rekao nam je Hurtić.

Pojašnjava da zakon ide u redovnu proceduru, iako je bilo zahtjeva da ide po skraćenom postupku.

- Vlada FBiH je zaključila na osnovu mišljena Ureda za zakonodavstvo, da treba ići u redovnu proceduru jer se tiče odnosa sa kantonima. Tačnije, da se ne bi desilo da se kantonima nameću obaveze sa nivoa Federacije, koje mogu oni onda putem Ustavnog suda oboriti ili da Dom naroda FBiH ne usvoji taj zakon jer su tamo predstavnici kantona. Dakle, iako je hitno potrebno da se ovo riješi, odlučeno je da zakon ide u redovnu proceduru. Kantoni će se pitati i bit će organizirana javna rasprava - rekao je Hurtić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.