Odluka o proširenom obimu prava za korištenje ortopedskih pomagala, lijekova, medicinsko-sanitetskih sprava i materijala za RVI sa područja Kantona Sarajevo prvi put je donesena 2004. godine. Od tada su cijene ortopedskih pomagala iz godine u godinu rasle, a odluka se nije nikako mijenjala. Zastarjela i neodgovarajuća pomagala koja su dobijali, ratnim vojnim invalidima su znatno otežavala život.

- Problem je bio u tome što su sredstva planirana po tadašnjim cijenama ortopedskih pomagala, pa je 2006. uveden još i PDV, a sredstva su ostala ista. Uvozne komponente materijala svake godine su poskupljivale od pet do sedam posto, tako da smo mi praktično došli u bezizlaznu situaciju da moramo nositi drvene proteze, i nožne i ručne, kao da je 1941. a ne 2018. godina, ili neka potpuno prevaziđena i neodgovarajuća kolica za paraplegičare – objašnjava Huso Tucak, predsjednik Skupštine Saveza RVI Kantona Sarajevo.

Prema njegovim riječima, udruženja RVI i paraplegičara godinama su pisali nadležnima sa zahtjevima da se izmijeni uredba, ali sve do ove godine nisu nailazili na razumijevanje.

- Pisalo se Zavodu zdravstvenog osiguranja KS, prethodnim ministrima zdravstva i ministrima za boračka pitanja... Prije nekoliko mjeseci počeli smo intenzivnije da obilazimo te institucije i da odlučnije reagujemo, i to je na kraju rezultiralo – kaže Tucak.

 Vlada Kantona Sarajevo je u junu ove godine izmijenila uredbu o ortopedskim pomagalima i zahvaljujući tome, uvršteno je 40 novih pomagala na postojeću listu. Međutim, Tucak naglašava kako nije u redu da pojedinci iz vlasti sada isključivo sebi pripisuju zasluge za promjenu uredbe, a posebno što to koriste u svrhu političke promocije sebe i svojih stranaka.

- Savez RVI Kantona Sarajevo je nevladina i vanstranačka organizacija. Nije dobro da bilo ko, a posebno kandidati na Općim izborima, pripisuju sebi kao zaslugu to što je nakon 14 godina izmijenjena odluka, kao što to, nažalost, čini ministrica zdravstva KS Zilha Ademaj, odnosno njena stranka SBB. To je nepošteno. A ako bi se stvarno gledalo po pojedinačnim zaslugama, najviše je tu uradio premijer Adem Zolj. On je na toj funkciji svega par mjeseci i učinio je sve što je mogao da se uredba izmijeni. Ministrica Ademaj je tu već tri i po godine i za to vrijeme je mogla riješiti ovaj problem, a ne tek sada uoči izbora – ističe Tucak.

SBB-ovi mediji sve zasluge neopravdano pripisali ministrici Ademaj 

Kaže da je premijer Zolj primio na sastanak predstavnike Saveza RVI čim su to od njega zatražili.

- Na tom sastanku smo se sve dogovorili. Premijer je bio izričit da se mora udovoljiti ratnim vojnim invalidima i zadužio je ministricu zdravstva i direktora ZZO da se to realizuje. Nakon izvjesnog vremena, ministrica Ademaj nas je pozvala na sastanak i prihvatila je sve naše zahtjeve, pozvala je dobavljače otropedskih pomagala, bilo one koji ih izrađuju ili koji nabavljaju repromaterijal, i nakon toga rečeno nam je da je sve u redu, ali ministrica nam je rekla da ne zna šta će biti s finansijama. Onda je premijer Zolj rekao da neće biti problema što se tiče Ministarstva finansija i tako je i bilo – na Vladi KS je jednoglasno usvojeno, kao i na Skupštini – pojašnjava Tucak.

Premijer Adem Zolj: Insistirao da se mora udovoljiti ratnim vojnim invalidima 

I pored toga što će nova ortopedska pomagala koja su uvrštena na listu znatno olakšati osobama s invaliditetom, Tucak ističe da u novoj odluci nisu sadržani tzv. crveni recepti putem kojih RVI podižu sve vrste lijekova.

- U odluci koja je objavljena sada ima samo par vrsta lijekova koje koriste paraplegičari. To je propust onoga koji je to radio, a to je Ministarstvo zdravstva. Nadamo se da je u pitanju nenamjerna greška jer ovo nije ono što smo se dogovorili. Ne sumnjam ni u jednog zastupnika, ali sumnjam u resorno Ministarstvo koje je bilo zaduženo da to radi. Hitno ćemo reagovati i vidjeti da se to odmah ispravi prije kraja ovog mandata zastupnika - zaključuje Huso Tucak.