open-navfaktor-logo
search
SDA Novi Grad tvrdi
I da se izbori ponove, SDP bi ostao peta stranka po rezultatu
U povodu zahtjeva Socijaldemokratske partije BiH da se u općini Novi Grad Sarajevo ponove izbori zbog navodnih neregularnosti u izbornom procesu, oglasila se SDA Novi Grad
24.10.2018. u 10:26
get url
text
SDA Novi Grad

Na upravo održanim izborima 7. oktobra, SDA je u općini Novi Grad Sarajevo ubjedljivo pobijedila, osvojivši tri puta više glasova od petoplasiranog SDP-a. Zahtjevi za ponavljanjem izbora pokušaj su da se opravda izborni poraz, jer su provedeni na isti način kao i svaki izbori do sada, pa tako i oni na kojima je SDP pobjeđivao, ali tada nije imao primjedbi.

Izborni proces u BiH ima određene manjkavosti koje treba zakonom urediti Parlament BiH, ali te manjkavosti ne mogu ključno utjecati na sam rezultat izbora, jer je proces više nego transparentan u svim njegovim fazama.

Provođenje izbora na 155 biračkih mjesta u općini Novi Grad Sarajevo pratilo je oko 1.600 akreditovanih posmatrača ispred svih političkih subjekata i nevladinih organizacija. Posmatrači na dan održavanja izbora u toku glasanja, ali i kroz proces prebrojavanja glasova nisu imali nikakvih ozbiljnih zamjerki na rad biračkih odbora u kojima su učestvovali i članovi koje je predložio SDP.  Akreditovani posmatrači SDP-a, prema našim informacijama, nisu uputili nijedan prigovor niti žalbu na izborni proces u općini Novi Grad Sarajevo.

Centralna izborna komisija BiH akreditovala je za općinu Novi Grad i 120 posmatrača organizacije "Pod lupom", a na biračkim mjestima bio je prisutan i određeni broj posmatrača OSCE-a, kao i drugih nevladinih organizacija, koje su pratile kompletan proces provođenja izbora, još nekoliko mjeseci prije održavanja, kada su provođene sve pripremne aktivnosti.

Indikativno je da je u fokusu napada SDP-a upravo načelnik ove Općine Semir Efendić, koji je na ovim izborima sam osvojio oko 8,5 hiljada glasova više nego cijela Socijaldemokratska partija u Kantonu Sarajevo. Poznato je da rezultati izbora u općini Novi Grad ključno utječu i na rezultat izbora u cijelom Kantonu zbog same brojnosti ove izborne jedinice. Međutim, osporavanje, pa ni ponavljanje izbornog procesa ne bi promijenilo rezultate. SDA bi ponovo dobila najviše glasova, a vjerovatno i više zbog postizbornog ponašanja pojedinih stranaka koje su požurile da izdaju svoje glasače.

SDP bi vjerovatno opet bio petoplasirana stranka, ali se s pravom nameće pitanje, zašto SDP ne traži ponavljanje izbora u općini Novo Sarajevo, gdje je SDA izgubila izbore, u istom i jednakom tretmanu izbornih uslova kao i u Novom Gradu, kaže se u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.