Isti princip kao i u Sarajevu. Razdvajanje nabavnog zahtjeva po tehnologijama - mobilna i fiksna telefonija. Tako se došlo do toga da usluge mobilne telefonije i Vladi u Bihaću priža Mtel. 

Mtel a.d. Banja Luka, čiji je većinski vlasnik Republika Srbija, zaključio je ugovor sa Vladom USK u iznosu od 32.058 KM sa PDV-om i to kao drugoplasirani ponuđač. 

U odluci Vlade USK navodi se kako su prvo namjeravali zaključiti ugovor sa BH Telecomom te da je "ponuđač propustio da potpiše okvirni sporazum".

- Temeljem odredaba člana 72. stav 3. utvrđeno je da ugovorni organ dostavlja prijedlog ugovora onom ponuđaču čija je ponuda po rang-listi odmah nakon ponude najuspješnijeg ponuđača, u slučaju da najuspješniji ponuđač propusti potpisati ugovor o nabavci u roku koji mu je odredio ugovorni organ - stoji u odluci Vlade USK.

VEZANI TEKST - Kahriman: Vlada KS odabrala Mtel, a ne BH Telecom, oštetili vlastiti budžet za 20.000 KM

Mahmut Alagić, direktor Direkcije BH Telecoma u Bihaću na pitanje Faktora o "propuštanju roka" kaže da "Telecom ništa nije propustio". 

- Nismo mi kasnili. Mi smo sa našom ponudom išli maksimalno onako kako mi možemo u skladu sa našim cjenovnikom i dogovorom sa Upravom. Ne znam iz kojih razloga su Ružnić i ekipa na čelu s njim to uradili - kaže Alagić.

BH Telecom je do ove godine bio pružatelj usluga Vladi USK, nudio najpovoljniju jedinstvenu cijenu za mobilnu i fiksnu telefoniju, kaže naš sagovornik.

- Ostalo je tako kako jeste. Mtel im pruža usluge mobilne telefonije. Mi smo imali isti slučaj kao i u Sarajevu, nudili smo jedinstvenu uslugu, oni nisu htjeli i razdvojili su mobilnu i fiksnu telefoniju. Ne znam iz kojih razloga. Mi smo ovdje ipak dominantan operater. Kad razdvojiš ovako na fiksnu i mobilnu, dobiješ to što dobiješ. Istu stvar kao i sa Vladom u Sarajevu, a isto smo nudili više minuta uračunatih u cijenu usluge kao i u Sarajevu - objašnjava Alagić. 

Detalje odluke Vlade USK možete vidjeti ispod.