open-navfaktor-logo
search
U Bihaću i Sarajevu isto
I Vlada Mustafe Ružnića se "prebacila" na Mtel: Izabrani kao drugorangirani ponuđač
Burne su reakcije javnosti bile nakon jučerašnje vijesti da će Vlada Kantona Sarajevo koristiti usluge kompanije Mtel umjesto BH Telecoma. Mtelove usluge, kako je potvrđeno Faktoru, koristi i Vlada Unsko-sanskog kantona na čelu s premijerom Mustafom Ružnićem iz A-SDA (NES). Oduku je Vlada USK donijela krajem januara 2021. godine, a sa Mtelom je zaključen ugovor na dvije godine. 
25.03.2021. u 17:33
get url
text

Isti princip kao i u Sarajevu. Razdvajanje nabavnog zahtjeva po tehnologijama - mobilna i fiksna telefonija. Tako se došlo do toga da usluge mobilne telefonije i Vladi u Bihaću priža Mtel. 

Mtel a.d. Banja Luka, čiji je većinski vlasnik Republika Srbija, zaključio je ugovor sa Vladom USK u iznosu od 32.058 KM sa PDV-om i to kao drugoplasirani ponuđač. 

U odluci Vlade USK navodi se kako su prvo namjeravali zaključiti ugovor sa BH Telecomom te da je "ponuđač propustio da potpiše okvirni sporazum".

- Temeljem odredaba člana 72. stav 3. utvrđeno je da ugovorni organ dostavlja prijedlog ugovora onom ponuđaču čija je ponuda po rang-listi odmah nakon ponude najuspješnijeg ponuđača, u slučaju da najuspješniji ponuđač propusti potpisati ugovor o nabavci u roku koji mu je odredio ugovorni organ - stoji u odluci Vlade USK.

VEZANI TEKST - Kahriman: Vlada KS odabrala Mtel, a ne BH Telecom, oštetili vlastiti budžet za 20.000 KM

Mahmut Alagić, direktor Direkcije BH Telecoma u Bihaću na pitanje Faktora o "propuštanju roka" kaže da "Telecom ništa nije propustio". 

- Nismo mi kasnili. Mi smo sa našom ponudom išli maksimalno onako kako mi možemo u skladu sa našim cjenovnikom i dogovorom sa Upravom. Ne znam iz kojih razloga su Ružnić i ekipa na čelu s njim to uradili - kaže Alagić.

BH Telecom je do ove godine bio pružatelj usluga Vladi USK, nudio najpovoljniju jedinstvenu cijenu za mobilnu i fiksnu telefoniju, kaže naš sagovornik.

- Ostalo je tako kako jeste. Mtel im pruža usluge mobilne telefonije. Mi smo imali isti slučaj kao i u Sarajevu, nudili smo jedinstvenu uslugu, oni nisu htjeli i razdvojili su mobilnu i fiksnu telefoniju. Ne znam iz kojih razloga. Mi smo ovdje ipak dominantan operater. Kad razdvojiš ovako na fiksnu i mobilnu, dobiješ to što dobiješ. Istu stvar kao i sa Vladom u Sarajevu, a isto smo nudili više minuta uračunatih u cijenu usluge kao i u Sarajevu - objašnjava Alagić. 

Detalje odluke Vlade USK možete vidjeti ispod. 

 

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.