open-navfaktor-logo
search
Realizacija
Idejni projekat toplovoda iz Kaknja bit će gotov do kraja godine, u januaru razgovori i o izgradnji
Idejni projekat stigao je u Elektroprivredu BiH i Fond u zaštitu okoliša FBiH i trenutno se radi na njegovoj  reviziji koja će trajati oko dvadesetak dana, a zatim slijedi revizioni sastanak gdje će se uraditi korekcije na dokumentaciji i do kraja 2019. godine Idejni projekat će biti u potpunosti završen, rekla je Sanja Bosiljčić Pandur
29.11.2019. u 09:30
get url
text
TE Kakanj

Priča o toplovodu Kakanj - Sarajevo koji bi pogasio 90 posto individualnih ložišta kao najvećih zagađivača u Sarajevu, pokrenuta je s mrtve tačke. Idejni projekat su finansirali po 50 posto Fond za zaštitu okoliša FBiH i Elektroprivreda BiH i to je koštalo oko 950 hiljada maraka.

Odabrani konsultant su konzorcij u sastavu: Energoinvest d.d. Sarajevo, PD Inovacioni centar Mašinskog fakulteta u Beogradu d.o.o. Beograd-Srbija, Energo sistem d.o.o. Skoplje-Makedonija i konsultanti iz Hrvatske.

- Idejni projekat stigao je u Elektroprivredu BiH i Fond u zaštitu okoliša FBiH. Trenutno se radi na reviziji Idejnog projekta i to će trajati oko dvadesetak dana. Nakon toga će biti revizioni sastanak gdje će se uraditi korekcije na dokumentaciji i do kraja 2019. godine Idejni projekat će biti u potpunosti završen – kazala je za Faktor Sanja Bosiljčić Pandur, rukovodilac Sektora za fondove EU pri Fondu za zaštitu okoliša FBiH.

Reviziona komisija bit će sastavljena od stručnog kadra koja će izvršiti sve analize od tehničkih, ekonomskih do okolišnih i svoje zaključke iznijeti projektantima i konsultantima. To je uobičajena procedura, dodaje naša sagovornica, i prelazi se na narednu fazu izrade glavnog projekta.

- Nakon izrade glavnog projekta počinju radovi, za koje ne znam kada će početi. U pripremi ovog projekta Fond za zaštitu okoliša i Vlada Kantona Sarajevo obavili su nekoliko razgovora. Upoznali smo ih sa projektom i kazali koje su to prednosti i mogućnosti i šta to znači za stanovnike ne samo Sarajeva već cijelog Kantona i svih mjesta kroz koje bi toplovod prolazio – pojasnila je Sanja Bosiljčić Pandur.

Još 2016. godine Elektroprivreda BiH i Fond za zaštitu okoliša FBiH finansirali su izradu Studije koja je urađena prije Idejnog rješenja, i utvrdila pod kojim uvjetima je opravdano snabdijevanje toplinskom energijom područja od Termoelektrane Kakanj do Sarajeva. Ona je uključivala analizu različitih tehničkih rješenja, okolinskih uvjeta i finansijskih mogućnosti. Kao takva pokazala je opravdanost rješenja i nakon tri godine završava se i izrada Idejnog projekta. 

Kako je navedeno u Studiji toplovod bi smanjio ovisnost korisnika centralnog grijanja u Sarajevu o uvoznim energentima, prvenstveno plinu i njegovoj nepredvidivoj cijeni. Uz to, zahvaljujući toplinskoj energiji iz Kaknja, bilo bi smanjeno zagađenje Sarajeva česticama prašine. Priključenje na toplovod umanjilo bi potrebu sarajevskih Toplana za prirodnim plinom koji bi mogao, u tom slučaju, biti preusmjeren na padinske dijelove Sarajeva gdje se domaćinstva uglavnom griju na čvrsta goriva.

Korist bi imala i sama kakanjska Termoelektrana jer ne bi, kao što je sada slučaj, morala trošiti električnu energiju za hlađenje vode i radi njenog sigurnog povratka u rijeku. Umjesto toga, značajan višak toplotne energije postao bi ekonomski isplativ. U Studiji je detaljno analizirana i data procjena emisija ugljendioksida i sumpordioksida i prema prvim procjenama, evidentno je njihovo smanjivanje. Implementacija ovog projekta doprinosi smanjenju emisija, posebno ugljendioksida.

I Kakanj, Visoko i Breza imali bi direktnu korist jer bi trasa toplovoda do Sarajeva prolazila područjima ovih općina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.