Usvajanjem Rezolucije i smjenom ministra koji je javno negirao genocid, Parlament Crne Gore je uključio svoju državu u red civilizovanih država koje su priznale genocid u Srebrenici.

Na taj način Crna Gora se priključila civilizacijskim tekovinama više desetina država koje priznaju istinu o genocidu u Srebrenici, traže pravdu za žrtve tog zločina i utvrđuju institucionalnu kulturu sjećanja na taj strašni zločin kao još jednu opomenu za "Nikad više".

-Odluka Parlamenta Crne Gore je velika za ne samo za Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, već i za bolju budućnost regiona, Evrope i svijeta. Istovremeno Rezolucija je i poziv na akciju za usvajanje sličnih rezolucija u Bosni i Hercegovini i Srbiji. Jer pitanje očuvanja istine i pravde o genocidu u Srebrenici jeste pitanje očuvanja mira i stabilnosti, očuvanje identiteta žrtava i potomaka žrtava. Sa istinom i pravdom ne može se pogađati i trgovati. To mora biti jasno negatorima i revizionistima koji nisu dostojni istini i pravdi i samim tim boljoj budućnosti - navode iz Institut za istraživanje genocida Kanada.

Naglašavaju kako je posebno značajno to što se rezolucijom najoštrije osuđuje genocid u Srebrenici, potvrđuje da se genocid dogodio na tlu Evrope nakon Drugog svjetskog rata u kojem je stradalo preko 8.000 civila bošnjačke nacionalnosti, zabranjuje javno negiranje postojanja ili umanjenje genocida u Srebrenici i proglašava 11. juli Danom sjećanja na žrtve Srebrenice.