open-navfaktor-logo
search
MIZ Sarajevo
Imami i muallime  izvode online mektebsku nastavu putem platforme e-mekteb
S obzirom na situaciju koja je uslijedila pandemijom koronavirusa, ali i uvažavajući činjenicu da je mekteb prvi prioritet u radu, Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, pružila je muallimima tehničku mogućnost da mektebsku nastavu izvode online, kako se ne bi gubio kontinuitet u radu sa djecom.
25.03.2020. u 15:15
get url
text

Stručne službe su muallimima ustupile instrukcije o korištenju online e-mekteba kroz platformu google učionice, i aplikacije zoom (za uživo uključivanje videom).

Na ovoj online platformi dostupni su osnovni materijali u vidu priprema za hatme (završne ispite), kao i flash aplikacije kvizova iz ilmihala. Također, muallimi mogu obogatiti tu google učionicu drugim sadržajima, a njoj učenici pristupaju preko koda koji im muallimi dodijele.

Što se tiče online djelovanja, i uključivanja u rad sa učenicima uživo videom, predložena je aplikacija ZOOM Meetings Cloud, pomoću koje se učenici mogu uključiti mobilnim telefonom, i na taj način ostvariti interakciju kao da su u mektebu.

{$galerijaFotografija}

Služba za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Medžlisa islamske zajednice Sarajevo će nastojati uvažiti i prijedloge muallima, kako bi se unaprijedili online kapaciteti i kako bi svi zajedno lakše prebrodili trenutnu situaciju.

Također, imami, ali i brojne sarajevske muallime, putem raznih online platformi nastoje održavati časove sufare, tedžvida i učenja Kur’ana kako bi se započete aktivnosti u radu sa vjernicima i vjernicama nastavile i u vrijeme zabrane kretanja i posjećivanja džamija, saopćeno je iz Medžlisa islamske zajednice Sarajevo.

e-mekteb
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.