open-navfaktor-logo
search
IGK
Indolentan odnos Tužilaštva BiH prema krivičnim prijavama za negiranje genocida ruši ugled pravosudnog sistema
Indolentan odnos Tužilaštva Bosne i Hercegovine prema krivičnim prijavama za negiranje genocida ruši ugled pravosudnog državnog sistema i ne ide u prilog boljoj budućnosti države Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Instituta za istraživanje genocida Kanada. 
23.07.2022. u 08:29
get url
text

Povod je godina dana otkako je bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko nametnuo dopune Krivičnog zakona BiH, čime je omogućeno sankcionisanje negiranje genicida i zločina protiv čovječnosti utvrđenim presudama međunarodnih i domaćih sudova.

- Imajući u vidu da se negiranje genocida koje uzrokuje patnju preživjelim žrtvama i njihovim porodicama i onemogućava izgradnju mira, stvaranje povjerenja, potiče podjele i otežava proces euroatlanskih integracija BiH, nastavilo i poslije stupanja na snagu zakona, IGK je Tužilaštvu BiH podnio više krivičnih prijava za negiranje genocida u Srebrenici.

31. 08. 2021. IGK je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika za njegovo kontinuirano negiranje genocida u Srebrenici.

15. 10. 2021. IGK je podnio Tužilaštvu BiH kriviču prijavu protiv Željke Cvijanović, predsjednice bh. entiteta RS zbog kršenja zakona o zabrani negiranja genocida, kao i zbog pokušaja rušenja ustavno-pravnog poretka BiH, te narušavanja suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog pravnog subjektiviteta BiH.

10. 11. 2021. IGK je podnio kriviču prijavu Tužilaštvu BiH protiv Marka Ivasa, novinara novinske agencije Tanjug zbog negiranja genocida u Srebrenici tokom intervjua s tadašnjim predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

13. 12. 2021. IGK je zajedno sa udruženjem "Žene žrtve rata" podnio kriviču prijavu Tužilaštvu BiH protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH. Krivična prijava je podnesena jer se Milorad Dodik nalazi na čelu antibosanske koalicije koju čine zvanični organi entiteta RS koji putem javnih dužnosnika SNSD-a i njihovih partnera koji su izabrani u institucije tog entiteta, aktivno provode davno i sistemski smišljen plan tihe secesije, odvajanje entiteta iz suverene vlasti države BiH.

05. 05. 2022 IGK je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH protiv novinara Radio-televizije bh. entiteta RS Danijela Simića zbog negiranja genocida u Srebrenici.

Godinu dana od stupanja na snagu Zakona nema niti jedne podignute optužnice za negiranje genocida, zločina protiv čovječnosti ili ratnih zločina utvrđenih pravosnažnim presudama međunarodnih i nacionalnih sudova. Kao podnosilac prijava IGK nema nikakvu informaciju šta se dešava sa našim prijavama. Smatramo to nedopustivim, nehumanim, anticivilizacijskim. Indolentan odnos Tužilaštva BiH prema krivičnim prijavama za genocid ruši ugled pravosudnog državnog sistema i ne ide u prilog boljoj budućnosti države BiH - saopćeno je.

Povodom godišnjice takozvanog "Inckovog zakona", koja je danas, pozvali su Tužilaštvo BiH da ove i druge prijave hitno i prioritetno obradi i da, ukoliko postoji osnovana sumnja, podigne optužnice.

- Iako se negiranje genocida u Srebrenici značajno smanjilo u prvoj godini od početka zakonske zabrane umanjivanja i negiranja ratnih zločina, želimo još jednom upozoriti pravosuđe BiH, druge nadležne institucije, Kanadu i međunarodnu zajednicu da da je u toku organizovana, sistematska zaštita zločinaca i negatora zločina - dodaju u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.