U povodu posljednjih afera vezanih za Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine, a posebno ove nedavne gdje je u centar afere dospio predsjednik VSTV-a BiH Milan Tegeltija, Inicijativa za Stolac još jednom put želi skrenuti pažnju na to da je bh. pravosuđe dobrim dijelom ispolitizirano i da je potrebno izvršiti korjenite reforme. Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

Želimo podsjetiti cjelokupnu javnost kako članovi Inicijative za Stolac, koji su pokušavali spriječiti izborne krađe HDZ-a, već tri godine na svojoj koži osjete šta znači kad neka politička stranka ima apsolutnu kontrolu nad pravosudnim sistemom. Naime Tužilaštvo HNK, Općinski sud u Čapljini i Kantonalni sud u Mostaru djeluju kao produžena ruka HDZ-a, a ne kao nezavisne pravosudne institucije.

Takvo djelovanje pravosudnih institucija mogao bi dokinuti jedino VSTV – kad bi htio. Međutim, zahvaljujući osobama kao što su Milan Tegeltija, Ružica Jukić i svi oni koji im podižu ruku da bi ovi imali većinu, spomenute pravosudne institucije u Hercegovini nemaju razloga da mijenjaju bilo šta u svom radu, jer za takav rad najveću podršku imaju upravo u VSTV.

Zahvaljući tome Tužilaštvo HNK sebi je bez ikakvog straha od posljedica moglo dozvoliti luksuz da na dan 02.10.2016. godine, u vrijeme prekida izbora u Stocu po političkom nalogu izvrši zamjenu dežurnog tužioca. Da ne bi stvari izmakle kontroli HDZ-u u dežuru je uveden Spomenko Jukić, poznati HDZ-ov izvršilac.

Jukić i njegove kolege su podigli nekoliko optužnica kojima su obuhvatili preko trideset osoba koje su sprječavale izbornu krađu HDZ-a, a s druge strane odbacili su desetine podnesenih krivičnih prijava protiv članova i aktivista HDZ-a koji su vršili krađu izbora, a od kojih su mnogi u upravnom postupku kažnjeni od strane Centralne izborne komisije kao što je slučaj Ivana Perića tadašnjeg predsjednika OIK-a Stolac.

Isto tako, Općinski sud u Čapljini sebi je, bez imalo straha od posljedica, mogao dopustiti luksuz da pokloni vjeru iskazu jednog svjedoka samo zato jer je aktivista HDZ te je potvrđivao navode iz politički motivisane optužnice a odbaci iskaze drugih sedam svjedoka.

Kantonalni sud Mostar na kojem inače predmeti čekaju na red 3-4 godine, ekspresno radi po žalbama Kantonalnog tužilaštva i sve uslovne kazne preinačuje zatvorske.

Ovo su samo neki od primjera kako sudi političko pravosuđe pod pokroviteljstvom VSTV-a BiH.

Dobro je da se počelo odmotavati klupko u vezi malverzacija, ranije kad je u pitanju CIK i izborni sistem, a ovih dana i u vezi VSTV-a.

Pozivamo sve relevantne domaće i međunarodne institucije, posebno OHR, da ulože maksimalne napore kako bi se vratilo povjerenje građana na način da će se osigurati nezavisna i nepristrasna izborna tijela koja su sposobna da garantuju pravedne izbore, isto tako nezavisni i nepristrasni pravosudni organi koji će biti u stanju procesuirati sve one koji godinama krše Ustav i zakone, i koji će biti spremni za rješavanje izazova koji utiču na stabilnost zemlje.