open-navfaktor-logo
search
Zaposlio šest radnika
Inovacije: Francuz klopku za stršljena izvozi širom Evrope
Kada je francuski pčelar Denis Jaffré izgubio 35 košnica zbog napada azijskog stršljena, odlučio je brzo djelovati kako bi spasio svoje pčele. 
22.09.2021. u 08:04
get url
text

Ovaj je kukac u Evropu prvi puta stigao 2003. godine i to baš u Francusku, a navodno uvezen je slučajnim transportom iz Kine. Njegova je pojava zabilježena u gotovo svim zapadnoevropskim zemljama. 

Veličine je tri centimetra, ima žute noge i bez obzira na to što i nije tako velik, izuzetno je agresivan. Budući da nema prirodnih neprijatelja, čitavu košnicu pčela može pojesti za nekoliko sati. 

- Morao sam pronaći rješenje pod svaku cijenu. Jako me pogodio gubitak polovice košnica - izjavio je Jaffré. 

Ovaj je inovativni pčelar 2016. godine kreirao klopku koja je izvorno napravljena od plastičnog sanduka i metalne mreže. U klopci se nalazi mamac koji privlači stršljena. Nakon što uđu kroz svojevrsni lijevak, više ne mogu izaći. Manji kukci koji upadnu u zamku ipak mogu pobjeći kroz rupe na stjenkama koje su premale za stršljena. 

Nakon što je 2018. godine dobio nagradu kao najbolji inovator, započeo je masovnu proizvodnju ovih klopki i to pomoću 3D printera. Potražnja je danas tako velika da zapošljava šest radnika, a pošiljke šalje širom Evrope. 

Na svojoj stranici ističe kako je ova klopka preventivno i ekološko rješenje u borbi protiv stršljena. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.