open-navfaktor-logo
search
Kontrole
Inspektori u KS izrekli 36.200 KM kazni, koje epidemiološke mjere se najviše krše
Provodeći Zaključak Vlade KS od 22. februara ove godine, inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) KS su, uz dodatni broj inspekcijskih timova i inspektora na terenu od donošenja zaključka do jučer, na području Kantona Sarajevo izvršili 272 inspekcijske kontrole poštivanja propisanih higijensko-epidemioloških mjera za sprečavanje širenja koronavirusa.
03.03.2021. u 14:00
get url
text

Inspekcijski timovi, raspoređeni na području svih devet općina, provodili su nadzore kod firmi koje su u poslovanju obavezne primjenjivati donesene naredbe i specifične mjere kriznih štabova, a posebno mjesta okupljanja većeg broja posjetilaca, odnosno ugostiteljske objekte, nargila barove, trgovačke centre i trgovine, javni gradski prijevoz, te u navedenom periodu održane sportske manifestacije, saopćeno je iz KUIP-a KS. 
 
Za utvrđene nedostatke sanitarni inspektori izdali su 78 rješenja sa korektivnim mjerama, te 21 prekršajni nalog u ukupnom novčanom iznosu od 36.200 KM. Najčešće utvrđeni nedostaci su se odnosili na prekobrojnost gostiju, konzumiranje nargile unutar objekta, kao i nedržanje propisane distance u ugostiteljskim objektima.
 
U javnom gradskom prijevozu i dalje je evidentan problem prekobrojnosti putnika i nepoštivanje obaveznog razmaka od jednog praznog sjedišta, kao i nepostojanje fizičke barijere između vozača i putnika u minibusima GRAS-a, radi čega su izdata rješenja o otklanjanju nedostataka.
 
Nastavljeni su i kontinuirani inspekcijski nadzori na olimpijskim planinama Bjelašnici i Igmanu, posebno krajem februara tokom održavanja skijaškog takmičenja, kada su nadzorima osim skijališta obuhvaćeni i ugostiteljski objekti u kojima nisu utvrđeni nedostaci.
 
Tokom proteklog vikenda, osim sanitarnog nadzora, u kombinovanim inspekcijskim nadzorima izvršeno je i 40 inspekcijskih nadzora iz oblasti tržišno-turističke i inspekcije rada, a uz asistenciju Jedinice za podršku MUP-a. Za utvrđene nedostatke izdato je ukupno 12 prekršajnih naloga u iznosu od 17.200 KM zbog neizdavanja fiskalnih računa, te rada na crno u jednom slučaju (zatečen maloljetnik na radu), kao i jedno rješenje o zabrani rada objekta usljed neposjedovanja odobrenja za rad.
 
Iz KUIP-a KS su ponovili poziv svim privrednim subjektima i građanima u KS da usljed aktuelne epidemiološke situacije u KS strogo poštuju propisane mjere, jer je to za sada jedini način da se uspori širenje virusa. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.