open-navfaktor-logo
search
MUP KS
Inspektori utvrdili: Ovo su propusti zbog kojih može planuti sarajevsko naselje Tibra 2
Inspektori za zaštitu od požara Inspektorata Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo utvrdili su da rad dvije kotlovnice na pelet i plin u objektu Tibra 2 – Stup Nukleus, u ulici Stupska bb, općina Ilidža, ne ispunjavaju tehničke uvjete za zaštitu od požara.
30.01.2020. u 11:44
get url
text

Kako je saopćeno iz MUP-a Kantona Sarajevo, izgradnja kotlovnice na pelet u podzemnoj garaži stambeno-poslovnog objekta Tibra 2, prema inspekcijskim nalazima, nije predviđena u glavnom projektu, nema izdatu urbanističku, građevinsku niti upotrebnu dozvolu za izgrađeni objekt.

- Prema inspekcijskim nalazima, kotlovnica za pelet nije izvedena u skladu s tehničkim propisima kao zaseban požarni sektor, odgovarajuće vatrootpornosti, nije osigurana ventilacija niti pristup u kotlovnicu iz slobodnog prostora. Plinska kotlovnica u stambeno-poslovnom objektu A4, za koju je nadležni organ izdao upotrebnu dozvolu, nalazi se na 13 spratu i nije izvedena kao posebni požarni sektor i nalazi se u hodniku s dvije stambene jedinice. Kotlovnica nije povezana s objektom preko tampon zone s umjetnim provjetravanjem i vratima otpornim prema požaru, nisu osigurana dva izlaza iz kotlovnice, a zidovi prema stambenim jedinicama su od rigipsa. Sve navedeno je u suprotnosti s Pravilnikom za zaštitu visokih objekata od požara, kao i Zakonom o zaštiti od požara i vatrogastvu - navodi se u saopćenju MUP-a KS.

Za obje kotlovnice, koje zagrijavaju preko 2.000 stambenih jedinica, nije izvršen pregled i čišćenje dimnjaka, dimnjače i kotlova, što je u suprotnosti s Odlukom Vlade Kantona Sarajevo o zaštiti i poboljšanju kvaliteta zraka u Kantonu Sarajevo.

- MUP KS poziva vlasnike kotlovnica da hitno poduzmu odgovarajuće aktivnosti u skladu sa zakonskim propisima, kako bi kotlovnice doveli u ispravno stanje i zaštitili građane od mogućnosti požara, a istovremeno osigurali im grijanje u ovim zimskim danima - navodi se u saopćenju. 

Također, Inspektorat MUP-a KS poziva etažne vlasnike u Tibri 2 – Stup Nukleus da uklone bespravno izgrađene garaže na parking mjestima jer su izvedenim radovima presječene cijevne instalacije automatskog sistema za gašenje požara, pojedini ventilatori, detektori ugljen-monoksida i javljači požara su "zatvoreni" u garažama čime je poremećen sistem ventilacije i odimljavanja garaža, dojave i gašenja požara, kao i koncept zaštite prostora predviđen projektnom dokumentacijom i tehničkim propisima.

- U prošloj godini, inspektori za zaštitu od požara Inspektorata MUP-a KS izvršili su 445 inspekcijskih pregleda, naloživši 157 mjera i izdavši 47 prekršajnih naloga. Ukupan iznos novčanih kazni je 119.620 maraka. U narednom periodu, inspektori će nastaviti poduzimati aktivnosti primjene mjera zaštite od požara u objektima na području Kantona Sarajevo - naveli su iz MUP-a KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.