Društvene mreže

Instagram ima novi alat za koji trebaju znati svi roditelji

Objavljeno: 12.07.2019. u 15:13

Instagram je pod značajnim pritiskom da pronađe djelotvorno rješenje za zlostavljanje na svojoj platformi nakon nekoliko slučajeva, kao što je samoubistvo britanske tinejdžerke Molly Russel, koja je osvijestila problem maltretiranja putem ove društvene mreže

FOTO: Ilustracija

Društvena mreža Instagram ima novi alat koji je osmišljen kako bi zaustavio trolanje i zlostavljanje među svojim korisnicima.

Alat traži korisnike da promisle o onome što su napisali prije nego što stisnu dugme "pošalji" što će oduševiti sve roditelje koji brinu o sigurnosti svog djeteta na društvenim mrežama.

Daljnjom nadogradnjom planirano je omogućiti žrtvama vršnjačkog nasilja da "ograniče" osobe koje im uzrokuju emocionalni stres. Ova značajka će opasne komentare učiniti nevidljivima svima osim osobama koji ih pišu. Nasilnici tako neće biti svjesni da su njihove interakcije ograničene.

Instagram je pod značajnim pritiskom da pronađe djelotvorno rješenje za zlostavljanje na svojoj platformi nakon nekoliko slučajeva, kao što je samoubistvo britanske tinejdžerke Molly Russel, koja je osvijestila problem maltretiranja putem ove društvene mreže.

- Od mladih korisnika Instagrama smo saznali da ne žele blokirati, prestati pratiti ili prijaviti nasilnika jer smatraju da bi to moglo dodatno pogoršati situaciju, pogotovo ako oni u stvarnosti komuniciraju sa svojim nasilnikom - izjavio je izvršni direktor Instagrama Adam Mosseri.

Pojasnio je da Instagram koristi umjetnu inteligenciju kako bi uočio kada tekst podsjeća na one koji se najčešće prijavljuju kao "neprikladni" na platformi.

U primjeru su istaknuli da su to najčešće komentari poput "ti si tako ružna i glupa". Od sada, prije nego što autor pritisne "pošalji", prekinut će ga obavijesti u kojima piše: "Jeste li sigurni da želite ovo objaviti? Saznajte više".

Ako korisnik odluči saznati više, prikazat će mu se poruka: "Tražimo od ljudi da ponovno razmisle o komentarima koji se čine sličnima onima koji su prijavljeni".

Mosseri smatra da će tako "ohrabriti neke ljude da ne pošalju svoj komentar i podijele nešto manje štetno nakon što su promislili o štetnosti svojih riječi".

Izvor:   Index

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije