- SDA ostaje na tračnicama koje su u prethodnih godinu dana dale rezultata. Premijer i Vlada su dobro radili, građani su to prepoznali na izborima 2. oktobra i članovi Izvršnog odbora nisu imali dileme i prijedlog je prihvaćen sa 20 glasova "za" - rekao je Fahrudin Skopljak, predsjednik Kantonalnog odbora SDA TK.

Prijedlog mandatara već sutra ide u Skupštinu, gdje će predsjednik Žarko Vujović i zvanično Halilagiću povjeriti mandat za sastav nove Vlade.

- Očekujem da ćemo već u narednoj sedmici imati novu Vladu. Rano je govoriti o imenima ministara što se tiče SDA, u taj posao idemo od sutra. Osam ministarstava pripast će SDA, a četiri Demokratskoj fronti (DF) - rekao je Skopljak.

Irfan Halilagić rekao je da je uvijek izazov biti šef izvršne vlasti kantona koji je najmnogoljudniji i privredno najpotentniji.

- Veći je izazaov prvi puta, ali je neka vrsta pripravničkog odrađena. Najbitnije je šta kažu građani TK, a oni su dali padršku koalicionim partnerima koji su u Vladi TK na čijem sam čelu. Ovo je priča o kontinuitetu, koji je našem kantonu potreban. U proteklih deset godina imali smo stalne smjene izvršne vlasti i uspjeh bi bio da jedna vlada zavši mandat - rekao je Halilagić.

On je najavio sličan koncept za novu Vladu TK, kao u proteklom periodu, kada je određeno 18 ključnih prioriteta, a svi oni su do Općih izbora 2022. godine i realizovani.

- Nastavit ćemo na istim principima u narednom periodu. Držat ćemo se strateških dokumenata TK i na bazi njih ćemo napraviti program, koji će ući u ekspoze premijera. Nastojat ćemo zadržati nivo transparentnosti, odnosno da naš rad bude mjerljiv. Dakle, možete očekivati set konkretnih mjera, koje se odnose na cijeli mandatni period, a imat ćemo i set mjera za tekuću godinu - pojasnio je Halilagić.