Kolaps zdravstva

Porezna uprava: Pet bolnica u RS-u imaju poreski dug oko 48 miliona KM

Objavljeno: 13.03.2019. u 14:26 Autor: B. S.

Samo pet bolnica u RS-u ima ukupan poreski dug od oko 48 miliona maraka, a pokrenuti su i postupci prinudne naplate

Najkritičnije stanje je u bolnici u Istočnom Sarajevu, gdje su ukupne poreske obaveze na kraju 2018. godine iznosile oko 29,9 miliona КM.

Od tog iznosa, dospjele, a neizmirene tekuće obaveze iznose oko 28,5 miliona КM, dok dospjele, a neizmirene obaveze po osnovu rješenja o odgođenom plaćanju poreskih obaveza Ministarstva finansija RS iznose preko 1,3 miliona КM. Ostatak duga po osnovu rješenja o odgođenom plaćanju koji nije dospio za plaćanje 31. decembra 2018. godine, iznosi oko 4,3 miliona KM КM.

- Za dospjele, a neizmirene obaveze vode se postupci redovne naplate, odnosno izdaju se opomene za plaćanje, a pokrenut je i postupak prinudne naplate - 

Dospjele obaveze bolnice "Sveti Vračevi" u Bijeljini iznose preko 10,8 miliona KM.

U ovoj bolnici je osim prinudne naplate, pokrenut i postupak upisa zakonske hipoteke.

Također, prema podacima Poreske uprave RS ukupan dug bolnice u Zvorniku je 1,7 miliona KM, zatim bolnice u Trebinju preko 5,7 miliona KM te bolnice "Dr Mladen Stojanović" u Prijedoru oko 5,5 miliona KM.

 

 

Izvor:   Faktor

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter. Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected]

Vezani članci

Iz kategorije