open-navfaktor-logo
search
Nedžad Ahatović
"Istraga RS-a protiv NATO-a" i lažni podaci: Kako je Milošević rekao Krajišniku da začepi
Dobojsko Okružno javno tužilaštvo, u martu ove godine, "pokrenulo je istragu protiv NN izvršioca ili više njih zbog sumnje da su izvršili krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva prilikom NATO bombardovanja 1995. godine vojnih i civilnih objekata u tadašnjim općinama Doboj i Teslić".
11.04.2021. u 20:03
get url
text

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić kazao je da bi bilo dobro da se razjasni uloga NATO u proteklom ratu, s obzirom na to "da se radi o klasičnoj vazduhoplovnoj operaciji podrške muslimansko-hrvatskim snagama u borbi protiv Vojske Republike Srpske".

Podsjećamo, prošle godine pred Sudom BiH počelo je suđenje Savčiću, kojeg optužnica tereti za genocid počinjen u Srebrenici u julu 1995. godine. On se tereti za zločin počinjen u vrijeme širokog i rasprostranjenog napada Vojske Republike Srpske (VRS) i policije, 1995. godine, na stanovništvo Zaštićene zone UN-a Srebrenica. U julu 2013. godine, na suđenju osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću svjedočio je upravo general Milomir Savčić, koji je ujedno bio i glavni istražitelj tima odbrane optuženog.

Kako je prenio RTRS, "za vrijeme NATO agresije na Republiku Srpsku stradalo je više od 100 civila, a stanovništvo i danas u zdravstvenom smislu trpi posljedice bombardovanja osiromašenim uranom".

Vojni analitičar Nedžad Ahatović u izjavi za Faktor pojašnjava kako "tužba protiv NATO-a koja se temelji na korištenju municije sa obogaćenim uranom u BiH ili koja se temelji na svrstavanju NATO-a na jednu od strana ima samo jednu pozadinu - političku".

- Što se tiče municije sa obogaćenim uranom u Bosni i Hercgovini, obogaćeni uran je korišten kod municije za rotacioni avionski top GAU-8 kalibra 30 mm na avionu A-10 Thunderbolt II. Ispucano je nešto malo više od 10.000 zrna tokom cijele operacije. S obzirom na to da top GAU-8 može ispucati 2100 do 3900 zrna u minuti i da kompletan magacin sa municijom na avionu taj top ispali za 18 sekundi, može se reći da je tokom cijele operacije ispaljeno svega tri do pet rafala. Pancirno zrno sa obogaćenim uranom ima svega 29 grama izotopa urana u titanijumskoj košuljici na zrnu koje ukupno teži 690 grama. Ono može imati ograničene štetne posljedice po stanovništvo, samo ako je velika koncentracija te municije ispucana na jednom mjestu. Stručnjaci za zaštitu okoliša UNEP su 2002. godine uradili opsežno istraživanje i uzeli uzorke na više od 200 lokacija u BiH i našli su samo tri lokacije gdje kontaminacija terena predstavlja opasnost po zdravlje ljudi. Kasarna Han Pijesak i TRZ Hadžići i skladište municije Žunovnica također u Hadžićima - navodi Ahatović. 

Nadalje, Ahatović podsjeća da Savčić kaže da bi bilo dobro da se razjasni uloga NATO u proteklom ratu, s obzirom na to da se "radi o klasičnoj vazduhoplovnoj operaciji podrške muslimansko-hrvatskim snagama u borbi protiv Vojske Republike Srpske".

- Izjava Savčića jednostavno nema nikakve vojne logike. Tzv. VRS je imao 324 artiljerijske pozicije (dakle od oruđa 30 mm pa naviše) oko Sarajeva, a NATO je tokom operacije "Namjerna sila" imao svega 338 pozicija za gađanje u cijeloj Bosni? Nakon konačnog okončanja operacije "Namjerna sila" 20.9.1995. tzv. VRS je povukao 238 oruđa oko Sarajeva što znači da je NATO gađao samo 86 pozicija i to se ne zna sa sigurnošću s kakvim uspjehom.

Operacija HV-a i HVO-a Maestral krenula je 08.9.1995. na potezu Drvar - Šipovo - Jajce, a 7. Korpus Armije RBiH je napao prevoj Komar i ušao u Donji Vakuf. Na tom prostoru gotovo da i nije bilo NATO djelovanja jer su gađani uglavnom PZO položaji, sredstva vojne komunikacije, logistički centri i depoi sa municijom. Operacija NATO zračnih udara prekinuta je drugi put 14.9.1995.god. kada, gle slučajnosti, kreće operacija SANA 95 Petog korpusa Armije RBiH. Na pregovorima u Dejtonu, osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik je potegao na jednoj od zajedničkih sesija pitanje nadoknade štete nakon NATO bombardovanja. Slobodan Milošević ga je grubo prekinuo, rekao mu je da začepi i da je samo 25 ljudi ukupno sa vojnicima i civilima stradalo tokom tog bombardovanja - podsjeća Ahatović.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.