open-navfaktor-logo
search
Sjećanje na zločine
Iz Travnika krenuo Marš mira "Tihi hod za veliku bol"
Još tragamo za ukupno 275 Bošnjaka s području općine Kotor-Varoš, rekla je Avdić
01.11.2019. u 11:44
get url
text

U znak sjećanja na stradanja Bošnjaka iz Kotor-Varoši, iz Karaule kod Travnika jutros je u trodnevni pohod krenulo oko 80 sudionika Marša mira "Tihi hod za veliku bol", a njihov dolazak u Večiće u Kotor-Varoši očekuje se 3. studenoga.

Sudionici Marša mira prolaze dionicama od Karaule preko Bešpelja do Večića, kojima su u studenome 1992. godine bježali Bošnjaci iz Kotor-Varoši.

Predsjednica Udruženja porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" u Kotor-Varoši Munevera Avdić kazala je novinarima kako je 27 godina nakon stradanja nepoznata sudbina velikog broja ljudi.

- Još tragamo za ukupno 275 Bošnjaka s području općine Kotor-Varoš. Samo od 1. do 3. novembra 1992. godine na putu kojim ide Marš mira nestalo je 175 ljudi, od kojih 161 u osnovnoj školi u Grabovici. Do slobodne teritorije uspjelo je doći njih 90 - naglasila je.

Sudionici Marša mira zahtijevaju od nadležnih institucija da ubrzaju procese traženja nestalih te  procesuiranja svih odgovornih pripadnika vojnih i civilnih vlasti u Republici Srpskoj (RS).

- Na Sudu BiH vode se predmeti "Tepić i drugi" i "Peulić i drugi" i sve traje već dvije-tri godine i proces se odvukao. Mi ćemo se i dalje boriti za istinu i pravdu i vršiti pritisak na sve relevantne institucije koje rade i primaju plaću da ubrzaju proces pronalaska nestalih jer nam porodice umiru i gubimo snagu - naglasila je Avdić.

Posljednjeg dana Marša mira, 3. studenoga, na središnjoj manifestaciji u naselju Večići očekuje se obraćanje političkih i vjerskih dužnosnika.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.