open-navfaktor-logo
search
Delegacija EU
Izetbegović: Borrell je tražio da RS prekine sa osnivanjem institucija, insistirao na Izbornom zakonu
U zgradi Delegacije Evropske unije predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, predsjednik HDZ-a Dragan Čović i predsjednik SDA Bakir Izetbegović razgovarali su s visokim predstavnikom Evropske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josepom Borrellom koji boravi u službenoj posjeti BiH.
16.03.2022. u 14:37
get url
text

Izetbegović je nakon sastanka kazao kako je Borrell iznio jasna očekivanja od sva tri lidera sa sastanka.

- Od mene je tražio da unesem dodatne napore da se konačno riješi pitanje Izbornog zakona. Od gospodina Dodika zatražena je deblokada institucija BiH i da odustane od ovoga što radi u NSRS-u. U tome je bio veoma uporan – kazao je Izetbegović i dodao:

- Dodik je rekao da nema govora o nikakvoj secesiji, podjeli zemlje, da će on u potpunosti poštovati Ustav Bosne i Hercegovine.

Izetbegović dodaje kako je Borrell u više navrata precizno kazao kako očekuje da se stvari, poput osnivanja VSTV-a i agencije za lijekove RS-a, zaustave.

Na pitanje da li smatra da će doći do zaustavljanja ovih poteza RS-a, Izetbegović odgovara potvrdno.

- Mislim da će se kompletno ovo što se radi u RS-u završiti – rekao je Izetbegović.

Zatim je ukazao na jednu, prema njemu, važnu stvar.

- Predstavnici SDP-a govore da nije dobro kako se iza zatvorenih vrata nešto dogovara. Oni su jedna jako važna stranka i predstavljaju četvrtinu glasača BiH. Oni treba da učestvuju, a ne da optužuju da se nešto radi iza zatvorenih vrata – istakao je Izetvegović.

Najavio je da će se danas čuti sa Nikšićem, te da će tražiti da se priključe i da i oni učestvuju u pregovorima "iza zatvorenih vrata".

- Razgovara se o svemu. O Zastupničkom domu, Domu naroda, i o onome o čemu mi, kao SDA najviše insistiramo, funkcionalnosti FBiH. Bez toga neće biti dogovora. Što se tiče samog integriteta izbornog procesa mislim da je ta stvar riješena, i bojim se da će SNSD to zaustaviti. Dakle, da imamo poštenije izbore – istakao je Izetbegović.

On je otkrio da je ostvaren pomak, odnosno da je HDZ konačno pristao na razgovore o tome da Dom naroda štiti isključivo nacionalne interese.

- No, onda je on imao neke svoje zahtjeve o kojima neću precizno govoriti, a koje bi mi omogućili ako oni budu malo elastičniji – dodao je on.

Izetbegović je rekao kako je današnji razgovor počeo temom o situaciji o Ukrajini.

- Borrell je tražio da pratimo situaciju. Gospodin Dodik je rekao da će učiniti sve da se sačuva mir. Tako da mislim da će sve biti dobro – zaključio je Izetbegović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.