Nakon smrti pacijentice na klinici u Podhrastovima ostalo je hospitalizirano šest pacijenata, koji su u dobrom stanju i pod stalnim doktorskim nadgledanjem i nisu priključeni na respiratore. 

- Preksinoć smo saznali po spisku testiranih da je jedna od naših uposlenica pozitivna na koronavirus. Doktorica radi na klinici za gastroenteropatalogiju. Zbog toga smo jučer imali posebne mjere u kojima smo testirali sve uposlenike te klinike, testirali smo sve one koji su bili u bilo kakvom kontaktu sa tom doktoricom, testirali smo sve pacijente.

Klinika je blokirana. Srećom ispostavilo se da je samo njih četvero, uključujući i tu doktoricu, pozitivnih koji su bili s njom u bliskom kontaktu. Svi pacijenti su negativni, i svi ostali uposlenici su negativni. Testirali smo još petero naših uposlenika koji su s njom dolazili u kontakt, koji nisu na toj klinici. Također su svi negativni i vrlo smo bili sretni zbog toga.

Mi smo stalno apelovali na građane, molili da oni budu iskreni pri davanju podataka, ali evo desilo se da doktorica unese koronu. Po izvještaju koji sam ja jučer dobila, na toj klinici se desilo da nisu poštovali propisanu procesudru. Mi smo čak i 18. marta ponovili naredbu u kojoj smo tražili da svi šefovi kontroliraju svoje uposlenike. Postoji anketni listić koji uposlenici ujutro moraju da popune pri dolasku na posao: da li su imali neke sumnjive kontakte, dakle kontakte koji bi mogli na neki način da ih ugroze, da li imaju bilo kakve simptome… Jučer smo saznali da ta doktorica nije ispunjavala taj anketni listić, da njena šefica nije nju kontrolirala - objasnila je Izetbegović u razgovoru za Hayat.

Na pitanje kakva je sada procedura s obzirom da se doktrica nije pridržavala naredbi, prof. dr. Izetbegović je kazala:

- To je ugrožavanje života i zdravlja uposlenika i bolesnika. Na taj način ona je ugrozila i svoje kolege i rad cijelog Kliničkog centra, ali i sve pacijente koji su bili. Srećom oni su svi negativni. Mi smo ih sve izmjestili sa te klinike. Klinika se dezinficira, ona je kompletna blokirana, i svi oni koji budu morali otići u izolaciju, već su i otišli.

Poručila je građanima da budu dovoljno discipinovani u ovoj situaciji.

- Posebno ih molim da budu strpljivi, da ne budu panični. Ne smiju biti relaksirani. Moraju biti vrlo, vrlo oprezni. Ovo nije stanje za paniku ali jeste stanje za najviše mjere opreza – kazala je.