open-navfaktor-logo
search
Manifestacije
Izetbegović u Ankari na obilježavanju godišnjice sprečavanja puča u Turskoj
Različitim manifestacijama zvaničnici i građani odaju počast šehidima i građanima Turske koji su na današnji dan 2016. godine hrabro pružili otpor i spriječili teroriste FETO-a u nakani da sruše legitimnu vlast u toj zemlji
15.07.2019. u 15:56
get url
text

Povodom treće godišnjice neuspjelog pokušaja vojnog udara, širom Republike Turske danas se obilježava Dan demokracije i nacionalnog jedinstva, a programu prisustvuje i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, javlja Anadolu Agency (AA).

Različitim manifestacijama zvaničnici i građani odaju počast šehidima i građanima Turske koji su na današnji dan 2016. godine hrabro pružili otpor i spriječili teroriste FETO-a u nakani da sruše legitimnu vlast u toj zemlji. U društvu turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i drugih visokih zvaničnika, Izetbegović je prisustvovao programu sjećanja na šehide u džamiji Millet i polaganju vijenca na Spomeniku šehidima 15. jula u Ankari.

Turski parlament je danas održao posebnu sjednicu povodom sjećanja na sprječavanje puča, a sjednici je prisustvovao i turski predsjednik Erdogan. Zgrada parlamenta bila je jedna od meta napada pučista, a predsjedavajući parlamenta Mustafa Sentop položio je cvijeće na mjestu napada. Cvijeće je položio i Izetbegović, kao i šefovi i delegacija parlamenata Kirgistana, Azerbejdžana, Iraka, Pakistana.

Na bosforskom Mostu šehida 15. jula će danas biti svečano otvoren i Muzej sjećanja na 15. juli, a turski predsjednik Erdogan će se obratiti i skupu na istanbulskom aerodromu “Ataturk“. Teroristička organizacija Fetulahci (FETO) odgovorna je za krvavi pokušaj puča u Turskoj u noći 15. jula 2016. godine. 

Riječ je o terorističkoj organizaciji koju predvodi Fetullah Gulen, nastanjen u Sjedinjenim Američkim Državama, a čije izručenje je Turska formalno tražila od SAD-a. 

{$galerijaFotografija}

Članovi te terorističke organizacije godinama su namještanjem ispita napredovali u službi infiltrirajući se tako u institucije države. Potom su, najprije u decembru 2013. godine, članovi FETO-a u pravosuđu Turske kroz namješteni proces zbog navodne korupcije pokušali procesuiranje brojnih visokih dužnosnika. 

Nekoliko godina kasnije uslijedio je i krvavi pokušaj terorista FETO-a kada su 15. jula oficiri u turskoj vojsci odani toj terorističkoj organizaciji pokrenuli puč. 

Istraga u vezi s terorističkom organizacijom FETO pokazala je da se radi o globalnoj mreži koja ne predstavlja opasnost samo Turskoj, nego i svakoj drugoj zemlji u kojoj je aktivna, a na to su u više navrata i ukazali turski zvaničnici. Tokom pokušaja puča u Turskoj je poginula 251, a ranjeno oko 2.200 osoba. 

Izetbegović u Ankari - 15. 7. 2019.
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.