open-navfaktor-logo
search
Kršenje zakona
Izgradnja izolatorija u Srebreniku povjerena firmi gradskog vijećnika
Dok stručnjaci govore da firme izabranih zvaničnika ne bi trebale učestvovati na tenderima koje oni predstavljaju, to nije slučaj i u Srebreniku.
10.04.2020. u 17:49
get url
text
Foto: Ilustracija

Firmi Fadila Smajića, gradskog vijećnika u Srebreniku, povjerena je nedavno izgradnja izolatorija u ovom gradu, a njegova firma "Fenix AS" i ranije ove godine već je dobila i tender za izgradnju rezervoara za vodu u jednoj od mjesnih zajednica, piše Detektor.

Adaptacija izolatorija nije rađena uobičajenim postupkom javnih nabavki, zbog hitnosti situacije, objašnjavaju iz Gradske uprave za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

- Od momenta proglašenja stanja prirodne nesreće, Zakon o javnim nabavkama s aspekta zaštite i spašavanja se suspenduje i na snazi je Zakon o zaštiti i spašavanju, tako da štabovi Civilne zaštite ne vrše proceduru javnih nabavki, nego rade isključivo po naredbama”, kazao je u pisanoj formi za BIRN BiH Nihad Omerović- načelnik Srebrenika.

U odgovoru se navodi da je firma "Fenix AS" 19. marta 2020. godine dobila naredbu za adaptaciju izolatorija. Omerović smatra da u ovom slučaju ne postoji sukob interesa.

- Struka je ispoštovana, a sukob interesa uvaženog vijećnika Smajića je u potpunosti isključen- kazao je Omerović.
Fadil Smajić također je tokom razgovora s novinarom BIRN-a BiH tvrdio da nije vlasnik firme.

- Ja nisam vlasnik firme, već je to moj sin. A to što sam vijećnik, jel’ ja ne treba da radim i živim?- rekao je Smajić.
U izvodu iz sudskog registra koji je Općinski sud Tuzla poslao BIRN-u BiH navodi se da je Fadil Smajić jedan od ukupno tri suvlasnika kompanije "Fenix AS" sa 33 posto vlasništva u ovoj kompaniji.

Direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin objašnjava da izabrani dužnosnici sa značajnijim udjelima u kompanijama ne mogu učestvovati u javnim nabavkama.

- Po aktuelnom Zakonu o javnim nabavkama, izabrani dužnosnici prilikom sprovođenja javnih nabavki, mogu imati do 20 posto vlasništva u kompaniji koja dobija posao. Prema nacrtu novog zakona, koji još nije prošao parlamentarne procedure, taj postotak smanjen je na 0,5 posto- kaže Salčin.

Direktorica Transparency Internationala Bosna i Hercegovina (TI BiH) Ivana Korajlić objašnjava da već sedam godina u Federaciji BiH postoji problem utvrđivanja sukoba interesa, zbog nepostojanja komisije koja se time bavila do 2013. godine.

- Ne postoji komisija za utvrđivanje sukoba interesa. Do 2013. godine Centralna izborna komisija (CIK) se bavila tom problematikom, ali je izmjenom državnog Zakona o javnim nabavkama oduzeta ingerencija federalnom zakonu, koji nikada nije izmijenjen ili napravljen novi. Ostala je nevjerovatna rupa u utvrđivanju sukoba interesa, na koju upozoravamo evo već sedam godina- kaže Korajlić za BIRN BiH.

Inače, i krajem februara 2020. godine, prema zvaničnim podacima portala javnih nabavki, Grad Srebrenik je otvorenim postupkom dodijelio tender vrijedan 77.777 maraka firmi "Fenix AS" za radove izgradnje rezervoara u Mjesnoj zajednici Gornji Moranjci.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.