open-navfaktor-logo
search
Dačić pjeni
Izjava novog člana Predsjedništva BiH o Kosovu naljutila Miloševićevog učenika
Novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić ovih dana je u centru medijske pažnje kako zapadnih, tako i istočnih susjeda
11.10.2018. u 10:46
get url
text
Ivica Dačić

Svaki Komšićev intervju isčitavan je kroz posebnu lupu, a većina izjava dočekivana je na nož. Pogotovo one koje se odnose na miješanje komšija na unutrašnje uređenje naše zemlje, rješavanja graničnih i energetskih sporova, a neke su se odnosile i na političke prilike u susjedstvu, poput izjave za "Deutsche Welle" kako nema dilemu da je Kosovo nezavisna država.

- Zaista želim da se odnosi Srbije i Kosova riješe na način da su to odnosi dvije susjedne i prijateljske države. Nemam dileme da je Kosovo nezavisna država. Odmah da znate - to je moje mišljenje - rekao je Komšić.

Prema njegovim riječima, granice BiH ne bi trebalo mijenjati, i razmjenjivati teritorije jer se time stvara opasan presedan.

Granice BiH, rekao je, znaju se i potvrđene su nalogom tzv. Badinterove komisije, tako da jednostavno BiH mora insistirati na nepromjenjivosti tih granica.

Upitan da li se takav stav odnosi i na Srbiju i Kosovo, rekao je da "ne može govoriti u ime Srbije i Kosova".

Na dijelove Komšićeve izjave o Kosovu kao nezavisnoj državi burno je reagirao šef srbijanske diplomatije Ivica Dačić, kazavši kako Bosna i Hercegovina nije priznala Kosovo i, ako članovi Predsedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da će izazvati recipročnu reakciju.

Dačić je upozorio da novoizabrani član Predsjedništva BiH Željko Komšić još nije ni stupio na dužnost, a već se potrudio da provocira Srbiju izjavom kako smatra da je Kosovo nezavisna država.

- I ja smatram da Republika Srpska može da bude nezavisna država, kad to može i Kosovo, ali Srbija ima zvaničnu vanjsku politiku, po kojoj priznaje teritorijalni integritet BiH - zapjenušao je Dačić za Tanjug.

Dodao je i da bi Komšić morao da zna da je on sada na čelu BiH, u kolektivnom organu, i da je vanjska politika te države samo ono što je odluka Predsjedništva.

- BiH nije priznala Kosovo i, ako članovi Predsjedništva ne poštuju teritorijalni integritet Srbije, treba da znaju da narušavaju prijateljske odnose, kao i da će izazvati našu recipročnu reakciju. Umjesto toga, bolje je da se okrenemo saradnji i zajedničkoj budućnosti – reterirao je Dačić.

Koja je razlika između novoizabranog člana Predsjedništva BiH i šefa srbijanske diplomatije? Ogromna! Ivica Dačić, poput osnivača njegove partije Slobodana Miloševića, nadmeno prijeti i drži lekcije svima u regionu. Željko Komšić je svakako svjestan da će do priznanja Kosova kao države s bh. strane teško doći s Miloradom Dodikom u Predsjedništvu BiH. Naglasio je da je to samo njegovo mišljenje, a ne zvaničan stav države, niti je išao na Kosovo ili u Srbiju da o tome govori. Dačić jeste, jer otvoreno govori o secesiji manjeg bh. entiteta i pripajanja Srbiji. I to na teritoriji BiH, kao nedavno na otvaranju dionice autoputa u RS-u, kada je metaforično kazao da svi putevi vode u Srbiju. Njegov mentor je to pokušao, ali nije dočekao, pa neće ni Dačić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.