Srijeda, 04.08.2021.

Izmjene Zakona o državnoj službi TK: Prvi s liste za posao ne mora biti primljen, moguće i tužbe

Vlada Tuzlanskog kanton slavodobitno je promovirala izmjene Zakona o državnoj službi, koje je kasnije usvojila Skupština TK, kao jedno od svojih najvećih dostignuća tokom 100 dana rada. Obaveza rukovodioca da primi najuspješnijeg kandidata sa liste uspješnih kandidata je najzvučniji dio predloženih izmjena, saopćeno je nakon vanredne sjednice Vlade TK 23. aprila.

Vanredna sjednica znači da materijali sa sjednice nisu dostupni novinarima, odnosno javnosti, što znači da bi trebali vjerovati na riječ Vladi TK.

I zaista u izmjenama stoji da se zakon mijenja tako što se u članu 42. dodaje riječ "najuspješnijeg", pa onda taj član glasi: "Rukovodilac organa državne službe postavlja najuspješnijeg kandidata sa liste uspješnih kandidata koji su prošli javni konkurs".

Međutim ono što su propustili reći je i to da se u narednom stavu izmjena Zakona, rukovodicu ostavlja mogućnost da ne izabere prvorangiranog s liste.

"Izuzetno, iz opravdanih razloga uz obrazloženje, rukovodilac organa državne službe može postaviti kandidata bez obzira na redoslijed utvrđen na Listi uspješnih kandidata, a nakon obavljenog usmenog intervjua sa svim kandidatima sa Liste uspješnih kandidata", kaže se u izmjenama Zakona do kojih je došao Faktor. Dalje se navodi i da "pod opravdanim razlozima iz stava dva ovog člana podrazumijeva se nacionalna i spolna struktura u organu državne službe i prednost u zapošljavanju utvrđena posebnim propisima".

- To praktično znači da kada konkursna komisija provede proceduru, usmeno i pismeno testiranje, dostavi listu kandidata, rukovodilac ima mogućnost da uradi s njima još jedan razgovor i sam odluči koji je najbolji. To je u biti devalvacija cijelog postupka, koji je prethodno provela komisija, a ponovno nema izričite obaveze da se bira najuspješniji s liste koju sastavlja komisija - kaže šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Šekib Umihanić.

Mahir Mešalić iz Demokratske fronte (DF) upozorava da pored toga što se plasira da će najuspješniji kandidati biti primljeni na konkursima, što izmjene zakona ne garantiraju, završne odredbe sadrže i to da se svi postupci zasnivanja radnog odnosa, moraju okončati po odredbama ovog zakona, a to će značiti njegovu retroaktivnu primjenu.

- Oni u suštini žele da sve započete konkurse vrate na početak da bi otvorili put za svoje kadidate, a sve ostalo je prazna priča - ističe Mešalić.

Šekib Umihanić upozorava da odredba o primjeni zakona na već započete konkurse može značiti tužbe kandidata koji koji su izabrani i čekaju postavljanje.

- Vladajuća većina na čelu s SDP-om je spremna na usvajanje ovako nakaradnog zakonskog rješenja, koje predviđa da se izmjene zakona retroaktivno primjenjuju na konkurse koji su u toku. To je pravni nonsens i presedan i nema uporište u pozitivnoj pravnoj praksi. Vlada i skupštinska većina mnoge odluke donose "na mišiće" i očito da će ovaj zakon ići u tom pravcu. Posljedično, mnogi će biti dovedeni u neravnopravan položaj, što znači da će imati osnove za tužbe, a to će plaćati porezni obveznici - zaključuje Umihanić.

 

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh