Iako zvaničnih i velikih dočeka Nove godine na otvorenom neće biti, kao i ranijih godina građani se samoinicijativno organiziraju, te u privatnim ili iznajmljenim prostorima pripremaju doček nove 2021. godine.

Tako se na tržištu može naći veliki broj apartmana, stanova, kuća i vikendica koje se iznajmljuju tokom novogodišnjih praznika, a priliku za zaradu vlasnici apartmana i vikendica ne propuštaju.

Pa se tako za vikendicu na Vlašiću za tri dana i dvije noći za šest osoba treba izdvojiti 1.000 maraka.

U ponudi je i vikendica na Ilidži koja također nudi smještaj na minimalno dvije noći, za maksimalno 12 osoba i košta također 1.000 maraka.

- Ove godine se traži više nego ranije. Imao sam jako puno poziva, ali nažalost objekat je samo jedan i nemamo više kapaciteta - kaže jedan od iznajmljivača. 

Vikendicu na Vlašiću za novogodišnje praznike vlasnik je izdao još prije dva mjeseca.

- Potražnja je zaista velika. Srećom, svake godine imamo dobre goste, ne cjenkaju se, plate koliko košta, imali smo i sreće da ne ostave ni veliki nered. Uglavnom, korona je učinila svoje pa se puno više traži ova vrsta smještaja za Novu godinu - kaže ovaj iznajmljivač.

Izdaju se vikendice i na Ponijerima, Pridolcima, Brusnici, te apartmani na Bjelašnici i Jahorini, ali i vikendice i smještajni kapaciteti na selima.

Cijene se kreću od 200 maraka za jednu noć za skromniji smještaj, a minimalno se može unajmiti na dvije noći pa do 600 maraka za jednu noć, a minimalno na dvije noći.

Iz Kantonalne uprave za inspekcijske poslove (KUIP) Kantona Sarajevo kažu kako "inspektori KUIP-a nemaju nadležnost i ovlaštenje za vršenje nadzora kod subjekata koji nisu registrovani za obavljanje određene vrste djelatnosti, izuzev u slučajevima kada postoje osnovane indicije za ilegalno obavljanje onih djelatnosti koje su zakonska nadležnost ovog organa, ali uz prethodno pribavljen sudski nalog".

- To svakako ne treba biti ohrabrenje i poziv na organizaciju privatnih novogodišnjih zabava u vremenu rizika od zaraze i vrlo neizvjesne epidemiološke situaciije izazvane epidemijom koronavirusa, zbog čega se nadamo da će naši građani pokazati visok stepen odgovornost i odgoditi proslave za bolja vremena – poručuju iz KUIP-a.