open-navfaktor-logo
search
(Ne)poštivanje mjera
Jahorina kasu napunila milionima, ali možda i bolnice
Olimpijski centar (OC) Jahorina iskoristio je pandemiju i činjenicu da su skoro sva skijališta u Evropi zatvorena. Za nešto više od stotinu dana u ovoj zimskoj sezoni prihodi su im se povećali za više od dva miliona maraka u odnosu na isti period prošle godine kada nije bilo nikakvih ograničenja i restrikcija.
26.03.2021. u 08:03
get url
text

Međutim, javnost u Republici Srpskoj se sada sa pravom pita, da li je gužva na Jahorini razlog što su bolnički kreveti puni bolesnika, i što je dio privrede ponovo morao "pod ključ".

Podaci iz OC Jahorina pokazuju kako su prihodi od decembra prošle godine do 13. marta ove iznosili 11.064.634 KM. To je za 2,14 miliona maraka više nego u periodu decembar 2019-mart 2020. godine.

 

U upravi smatraju kako je to rezultat njihovog napora na pripremi zimske sezone, ali i dobrom marketingu.

Posebna pažnja je bila posvećena skijaškim stazama.

- Ranije proširene i dodatno uređene staze su tokom godine tretirane mašinama, izvršeno je naošenje humusa i zatravljivanje na preko 30 hektara skijaških staza - kazao je direktor OC Jahorina Dejan Ljevnaić, obraćajući se akcionarima na nedavno održanoj skupštini.

On je tom prilikom rekao i kako je preduzeće učinilo sve kako bi se propisane mjere u vezi sa sprečavanjem širenja pandemije sprovele.

- Detaljno je razrađena strategija zaštite skijaša od koronavirusa kako bi ljubitelji skijanja, čistog zraka i prirode sigurno uživali u prirodnim ljepotama Jahorine. Nakon izuzetnih priprema, rezultati u sezoni 20/21 nisu izostali - pohvalio se Ljevnaić.

Kada je prošla poslovna godina u pitanju, OC Jahorina je ostvarila dobit nešto veću od dva miliona maraka.

Prihodi su u odnosu na 2019. godinu pali za 16 posto, ali je vidljivo da su rashodi smanjeni za 29 posto, ili 4,3 miliona KM sa čime se došlo do pozitivnog poslovnog rezultata. Međutim, ono što brine akcionare je poslovni plan preduzeća za ovu godinu, u kojem se predviđa skromna dobit, a preduzeće se zadužuje za desetke miliona maraka.

Naime, uprava u 2021. godini planira dobit od tek 113.240 KM iz prihode od 11,7 miliona maraka što je za skoro milion maraka manja dobit nego u ovoj godini.

Jahorina je za skijaše iz cijele Evrope bila jedna od rijetkih zimskih destinacija koja nije bila zatvorena.  I dok su u EU skijališta bila pusta sa ove olimpijske planine su u prvim mjesecima 2021. godine dolazile slike sa staza punih skijaša, ali i punim ugostiteljskim objektima.

Zbog kršenja mjera 17.000 KM kazni

Podaci koje je portal CAPITAL dobio od Inspektorata Republike Srpske pokazuju kako su kontrole na Jahorini tokom sezone bile česte, ali i da su se mjere kršile.

Od decembra prošle godine izvršeno je 526 inspekcijskih kontrola, a u devet slučajeva je utvrđeno kako se mjere koje su nadležni organi izdali, ne poštuju. Zbog toga su im izrečene kazne od 17.000 maraka.

- Inspekcijski organi su u proteklom periodu svakodnevno bili prisutni na Jahorini. Rad inspektora organizovan je u smjenama, u radne dane i dane vikenda, a kako bi se osiguralo poštovanje propisanih mjera. U skladu sa već uspostavljenom saradnjom sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, podršku inspektorima na terenu pružali su pripadnici policije i žandarmerije - poručili su iz Inspektorata Republike Srpske.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.