open-navfaktor-logo
search
Sulude teze
Je li BiH jedina "pod kontrolom militantnog islama": Ako je vjerovati Dodiku, to je i Rusija
Vodeći se ovakvom Dodikovom logikom, Rusija je također zemlja "pod kontrolom militantnog islama" i terorističko uporište te bi ovakve stavove član Predsjedništva BiH trebao objasniti na jednom od narednih redovnih sastanaka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovom
01.08.2019. u 18:49
get url
text

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik dijeli mišljenje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović o BiH kao "nestabilnoj zemlji pod kontrolom militantnog islama". Kazao je to tokom posljednjeg intervjua za RTRS, u kojem je, na upit o izjavama hrvatske predsjednice, nabrajao navodne argumente koji idu u prilog spornim tvrdnjama.

- Ne treba eliminirati saznanje o tome da je BiH uglavljena nekako u Konferenciju islamskih zemalja, a većinski je kršćanska zemlja – izjavio je Dodik.

Ostavit ćemo po strani činjenicu da je Dodikova izjava u suprotnosti sa zvaničnim podacima posljednjeg Popisa stanovništva iz 2013. godine. Čak ćemo otići i korak dalje i za potrebe dokazivanja apsurdnosti Dodikovih stavova kao relevantan prihvatiti njegov argument da je učešće BiH u Organizaciji islamske konferencije (OIK) dokaz teze o BiH kao zemlji "pod kontrolom militantnog islama" te svojevrsnog terorističkog uporišta u Evropi.

OIK je međunarodna organizacija sa trajnom delegacijom pri Ujedinjenim nacijama (UN) i okuplja 57 država. BiH nije članica već ima status posmatrača, uz još četiri države. Jedna od te četiri države je Rusija, koja u OIK-u ima isti status kao BiH i čije vanjskopolitičke stavove Dodik beskompromisno slijedi. Kako se Rusija kao većinski kršćanska zemlja "ugurala" u OIK, Dodik će pojasniti u jednom od narednih susreta sa novinarima.

Vodeći se ovakvom Dodikovom logikom, Rusija je također zemlja "pod kontrolom militantnog islama" i terorističko uporište te bi ovakve stavove član Predsjedništva BiH trebao objasniti na jednom od narednih redovnih sastanaka sa ruskim ambasadorom u BiH Petrom Ivancovom. Ukoliko još u obzir uzmemo činjenicu da su i na teritoriju Rusije izvršeni teroristički napadi, svaka dilema je, posmatrano iz Dodikove perspektive, otklonjena.

Dodik je također, pri nastojanju da potkrijepi svoje stavove, kazao da "nije nepoznata činjenica da je u BiH bilo nekoliko terorističkih napada".

- Jasno je da svi Bošnjaci nisu teroristi, ali svi oni koji su činili teroristička djela u BiH jesu muslimani – izjavio je Dodik.

Ova "zanimljiva" Dodikova teza kao dokaz njegovih stavova kojim jednom narodu prišiva etiketu terorizma se jednako može interpretirati na način da je "jasno da nisu svi pravoslavci počinili genocid, ali su genocid počinili pravoslavci".

Očigledno je da Dodik nema posebnu sklonost ka ulaganju većeg angažmana u misaone procese prije plasiranja ovakvih izjava u javnosti te ovakvim istupima zapravo dodatno potvrđuje apsurdnost i neistinitost optuži kojima nastoji ostvariti svoje političke ciljeve.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.