open-navfaktor-logo
search
Zabrana za kamione
Jednostrana odluka Hrvatske: Košarac najavio susret sa Sattlerom
U Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH održana je press konferencija na kojoj se javnosti povodom odluke Vlade Hrvatske kojom prestaje tranzit teretnih vozila na pet graničnih prijelaza sa našom zemljom obratio resorni ministar Staša Košarac. 
25.05.2021. u 12:54
get url
text

Republika Hrvatska donijela je odluku kojom prestaje tranzit teretnih vozila na nekoliko graničnih prijelaza sa našom zemljom. Radi se o prijelazima Ivanica - Gornji Brgat, Velika Kladuša - Maljevac, Brčko - Gunja, Strmica - Strmica i Osoje - Vinjani Gornji.  

VEZANI TEKST - Kamioni čekaju na granici s Hrvatskom, na potezu vlasti BiH

- Ovo može prouzrokovati velik zastoj u plasmanu robe i može ozbiljno ugroziti ekomomsku i finansijsku opravdanost i poslovnu zajednicu Bosne i Hercegovine time što bi bio povećan transportni trošak. Ovdje je riječ o jednostranoj odluci Hrvatske i ja vjerujem da se ova odluka može ispraviti jer je veoma važno da imamo dobre odnose sa Hrvatskom i Evropskom unijom. Vjerujem i da će Ministarstvo vanjskih poslova BiH adekvatno djelovati, jer ovo pitanje trebamo tretirati kroz angažman ovog Ministarstva - kazao je Košarac, te dodao:

- Ovdje imamo problem i mi i privrednici, s obzirom da trebamo biti u funkciji obezbjeđenja što boljih uslova za nesmetan protok robe - naveo je.

{$galerijaFotografija}

Istakao je da su u toku dana imali nekoliko razgovora sa predstavnicima privredne zajednice, kao i Vanjskotrgovinske komore BiH, gdje su optimistično najavili da će putem svojih kontakata u EU pokušati utjecati na ovakvu odluku vlasti Hrvatske.

- Mi smo danas imali nekoliko razgovora sa predstavnicima poslovne zajednice i smatramo da ćemo iskoristiti kontakte i ambasadora Sattlera obavijestiti da smatramo da se ovakve jednostrane odluke hrvatskih struktura trebaju promijeniti - istakao je on. 

Naglasio je da je pokrenut niz aktivnosti i sa Crnom Gorom kako bi se poboljšao protok transporta na graničnim prijelazima, te kako bi gužve na granicama bile zaustavljene.

 

20210525111247_0J4A1970.JPG
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.