open-navfaktor-logo
search
Nakon aprilskog poskupljenja
Još se ne zna kolika će biti maloprodajna cijena gasa u Kantonu Sarajevo
Od 1. aprila prirodni gas u Bosni i Hercegovini ponovo je poskupio za 21,7 posto i ovo je drugo poskupljenje u 2022. godini, kada je gas poskupio u januaru za 14,95 posto.
18.04.2022. u 21:33
get url
text

Vlada Federacije BiH dala je saglasnost Energoinvestu, dobavljaču gasa iz Rusije, za veleprodajnu cijenu gasa za distributivna privredna društva, počev od 1. aprila ove godine, da iznosi 809 maraka za 1.000 kubnih metara gasa. Dosadašnja cijena gasa iznosila je 665 maraka za 1.000 kubnih metara.

Koliko će nakon aprilskog poskupljenja gasa biti maloprodajna cijena za domaćinstva, privredu i ostale potrošače, u Sarajevogasu za sada nemaju odgovora.

Rekli su nam da službeno još nisu dobili cijene od Energoinvesta i Vlade FBiH, a koje očekuju za nekoliko dana i onda će se formirati maloprodajna cijena gasa za sve potrošače u Kantonu Sarajevo.

Ni u Toplanama-Sarajevo nisu dobil službeno obavještenje o poskupljenju gasa i ne znaju hoće li biti poskupljenja centralnog grijanja. Samo se zna da ni Vlada FBiH niti Vlada KS nakon aprilskog poskupljenja gasa neće subvencionirati potrošače ovog energenta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.