open-navfaktor-logo
search
Opći izbori u BiH
Još šest dana za prijavu birača iz inostranstva: Evo koji su ostali rokovi
Birači izvan Bosne i Hercegovine imaju još šest dana roka, do utorka, 19. jula, da podnesu prijavu za glasanje na Općim izborima koji će biti održani 2. oktobra.
13.07.2022. u 16:36
get url
text

Prema informaciji iz Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine (CIKBiH), za glasanje izvan BiH dosad se prijavilo oko 55.000 birača, što je podatak od jučer.

Poređenja radi, na lokalnim izborima koji su održani 2020. godine, za glasanje putem pošte bilo je registrirano 102.377 birača. Svega 704 birača su bila registrirana za glasanje putem diplomatsko-konzularnog predstavništva.

VEZANI TEKST - Znate li šta su kompenzacijske liste i ko je na njima: U parlamente ulaze i kandidati sa 60-ak glasova

Kada su u pitanju ostali rokovi koji se tiču Općih izbora 2022, najkasnije do 29. jula trebaju biti ovjerene kandidatske liste. Nakon toga, kandidatske liste za kompenzacijske mandate se podnose do 3. augusta 2022. godine.

Do 18. augusta će Centralna izborna komisija BiH objaviti konačne kandidatske liste, a na taj datum se zaključuje i Centralni birački spisak.

Centralna izborna komisija BiH je ovjerila prijave za učešće 38 koalicija. Ranije je za učešće na izborima 2. oktobra ovjereno 90 stranaka i 17 nezavisnih kandidata.

Do 21. jula bit će izvršeno žrijebanje za utvrđivanje redoslijeda političkih subjekata na glasačkim listićima. Najkasnije do 29. jula bit će određena i biračka mjesta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.