Dobitnik Zlatnog lovorog vijenca za doprinos umjetnosti teatra, najvišeg festivalskog priznanja koje dodjeljuje Direkcija Internacionalnog teatarskog festivala MESS, ove godine je glumac Josip Pejaković, prvak drame Narodnog pozorišta Sarajevo u kojem je od 1970. ostvario svoj cjelokupan profesionalni radni vijek.

Nagrada će mu biti uručena na svečanosti u petak, 5. oktobra, u Bijelom salonu Narodnog pozorišta Sarajevo u prisustvu njegovih brojnih kolega i kolegica i poštovalaca njegovog umjetničkog opusa.

- Zlatni lovorov vijenac za doprinos umjetnosti teatra dodjeljuje se Josipu Pejakoviću za impresivan glumački opus, posvećenost scenskoj umjetnosti i ulogama koje su ispisale neke od najsjajnijih poglavlja bosanskohercegovačkih pozorišta. Pisac i glumac koji je umjetnički stvarao na prostoru nekadašnje Jugoslavije, sarađivao sa vrhunskim rediteljima u predstavama koje su postale klasici. Pejaković je među najpopularnijim glumcima i najsvestranijim ličnostima. Glumac koji je svojim djelom podjednako omiljen i cijenjen od strukovne kritike do svakog gledaoca. Nagrada je pripala Pejakoviću ne samo zbog njegovog umjetničkog angažmana već i zbog njegovog društvenog zalaganja, beskompromisnom suprostavljanju ratu i nacionalizmu!- stoji u obrazloženju Direkcije Festivala MESS.

Josip Pejaković rođen je u Travniku 1948. gdje je pohađao osnovno i srednje obrazovanje. U Sarajevu je završio Dramski studio u klasi Kaće Dorić i Josipa Lešića. Diplomirao je ulogom Tuzenbaha u predstavi "Tri sestre" Čehova i ulogom Filtosa u "Koncertu u jajetu Arabala" u režiji Kaće Dorić. Odigrao je brojne značajne uloge, a za mnoge od njih dobio je i nagrade.