- Moj petogodišnji mandat počeo je 8. jula prošle godine, dakle, nisam ni godinu na poziciji. Smjena je nezakonita, sve je obična farsa, kao i u slučaju ostalih direktora u TK koji su smijenjeni jer ne pripadaju strankama na vlasti - kaže Zoran Jovanović.

Podsjećamo, vlast u TK čine Socijaldemokratska partija (SDP), Pokret demokratske akcije (PDA), Savez za bolju budućnost (SBB) i Naša stranka (NS). Za nešto više od četiri mjeseca mandata, ova vladajuća garnitura, na raznim pozicija u javnim ustanovama i institucijama, smijenila je više od 800 ljudi.

- Smijenjen sam dok koristim godišnji odmor, što je samo po sebi nezakonito. Kada je u pitanju izvještaj o radu za prošlu godinu, koji nije usvojen, želim samo podsjetiti da je KUCZ bio na čelu borbe protiv pandemije, a da TK u mjesecu maju nije imao niti jednog zaraženog koronavirusom. Organizirali smo najjeftiniji karantin, prvi put u historiji TK objedinili smo vatrogasne jedinice iz šest gradova i općina da bismo gasili veliki požar na Husinu. Imali smo dva puta velike poplave, na koje smo odgovorili, sanirali smo klizište u Sapni za samo 30 dana - navodi Jovanović.

On ističe da je bio borac Armije Republike Bosne i Hercegovine (RBiH) te da je trenutno predsjednik Srpskog građanskog vijeća u BiH.

- Bio sam jedini Srbin, pravoslavac, direktor u TK, a na ovaj način me smjenjuje SDP, kao neka građanska opcija - dodaje Jovanović.

Kaže i da KUCZ TK svakog mjeseca podnosi informacije te da su sve prihvaćene od Skupštine i Vlade TK.

- Moram reći i da mi je premijer TK Kadrija Hodžić, nakon što je imenovan, čestitao na mom zalaganju, ali politika je čudo. Da je privatna firma, bila bi druga priča, ovako nema ni krivične ni materijalne odgovornosti za smjenu. Kada se utvrdi da je budžet oštećen zbog nezakonitih smjena, mora reagirati i Tužilaštvo TK - kaže Jovanović.

Obični trgovac mora namiriti štetu kada napravi manjak, zaključuje Jovanović, a premijer i Vlada misle da mogu da rade šta hoće.