open-navfaktor-logo
search
Zadovoljni situacijom
Jupić: Broj oboljelih u ZDK prešao 100, svi pacijenti u stabilnom stanju
Zeničko-dobojski kanton, u kojem je još 9. marta otkriven prvi slučaj zaraze koronavirusom u Federaciji Bosne i Hercegovine, tek je s današnjim danom prešao brojku od 100 zaraženih.
25.04.2020. u 15:32
get url
text

Naime, nakon što u protekla dva dana na 157 testova nije bilo pozitivnih, danas je od 92 brisa njih 11 bili pozitivni na koronavirus pa je, sada, broj zaraženih u tom kantonu 107. Do sada je urađeno ukupno 1.275 testova u tom kantonu.

- Mada brojke zaraženih polako rastu, higijensko-epidemiološko stanje u našem kantonu je više nego dobro. Pacijenti su stabilni, trenutno nemamo nikoga na respiratoru, niti je bilo mrtvih.

Počeli smo više testirati, a testirana je i prva grupa lica koji su bili u karantinu. Koliko znam, za sada nema pozitivnih među njima i možemo očekivati da će narednih dva-tri dana karantini biti i zatvoreni. Uporedo sedam ekipa radi testiranja - napominje ministar zdravstva ZDK Adnan Jupić, koji je i predsjednik Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa tog ministarstva.

On ističe da su Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) i Opća bolnica Tešanj (OBT) poslali zahtjev Federalnom ministarstvu zdravstva za izdavanje dozvola za početak testiranja na koronavirus u njihovim PCR laboratorijama.

- Formirana je komisija i mi očekujemo da će uskoro stići dozvole te da ćemo, tada, testirati još i više. Oprema je tu, uslove ispunjavaju, a Tešanj ima u obučen kadar pa bih rekao da su oni i malo povoljnijoj situaciji- ističe Jupić.

Prema posljednjim informacijama iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane, trenutno su 52 osobe smješteno u izolatoriju depadansa te još 16, s nešto težim simptomima, koji se liječi na Odjelu za infektivne bolesti KBZ-a.

U karantinima na području ZDK-a, u kojima je do prije dva dana bilo smješteno oko 200 osoba, ostalo je još njih 80. U najvećem karantinu, Hotelu Zenica u Zenici, više nema nikoga od povratnika iz inostranstva koji su po rješenju Federalnog kriznog štaba civilne zaštite bili smješteni u tom hotelu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.