open-navfaktor-logo
search
Koronavirus u Tešnju
Jupić: Odgovornost je na vlasnicima firmi, radnicima ili inspekciji, neko od njih treba odgovarati
Od jutros Tešanj ima još 19 pozitivnih na koronavirus, čime je ovaj grad postao novo žarište koronavirusa u BiH.
28.05.2020. u 13:30
get url
text

Suad Huskić, načelnik Općine Tešanj, u izjavi za Fenu istakao je da je od 34 uzorka, koliko su ih jučer poslali na analizu u Sarajevo, 18 bilo pozitivnih.

- Od tih 18 pozitivnih, 17 osoba je iz Tešnja i iz istog klastera u vezi s preduzećem Koža-komerc. Mi nastavljamo intenzivna testiranja i vjerovatno će broj zaraženih rasti. Do sada je na području naše općine testirano oko 650 osoba, a aktivno zaraženih je 45 – kazao je Huskić.

Naveo je da je prema jučerašnjim podacima 106 osoba na području te općine bilo u samoizolaciji.

Sve već viđeno u Maglaju

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac najavio je da će jedna delegacija danas otputovati u Tešanj te da će se razgovarati o mogućnosti korištenja kapaciteta Opće bolnice Tešanj.

- Pacijenti s lakšim simptomima mogli bi biti smještani u Tešnju, ali o tome tek treba da se dogovorimo. Mi smo sve pozitivne pacijente iz izolatorija u Stacionaru prebacili na Odjel za infektivne bolesti naše bolnice, gdje su trenutno na liječenju 22 osobe – dodao je Skomorac.

Adnan Jupić, ministar zdravstva u Vladi Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), kazao je kako je sve ono što se trenutno dešava u Tešnju, već viđeno u Maglaju.

- To je stvar neodgovornosti pojedinih subjekata. Da li se radi o organizatorima posla, odnosno vlasnicima biznisa i privrednih subjekata u kojima se to dešava, da li je riječ o nedisciplini radnika ili neadekvatnom radu inspekcijskih službi, nadam se da će u narednom periodu biti utvrđeno. To je nešto na što mi kao zdravstveni sektor ne možemo utjecati, odnosno javno zdravstvo nema mogućnost kontrole, zatvaranja i sankcionisanja tih objekata – kazao je Jupić na putu za Tešanj, gdje će danas biti održan sastanak kriznog štaba ZDK sa akcentom na trenutnu epidemiološku situaciju u ovom gradu.

- Želimo se na mjestu događaja uvjeriti o dešavanjima i mjerama koje lokalna zajednica poduzima kako bi se spriječilo dalje širenje zaraze. Imat ćemo sastanak i sa inspekcijama. Ono što je loše, a što se ne dešava nigdje na Balkanu, jeste da u ZDK 90 posto oboljelih, što je puno više nego što Kanton Sarajevo i Tuzlanski kanton imaju zajedno, potječe iz tri privredna subjekta. Očito da se negdje na relaciji vlasnici firmi – uposlenici – inspekcija potkrala greška koja se mora u najkraćem vremenskom periodu ispraviti. Mi ćemo danas od njih tražiti da se to momentalno riješi jer bez obzira na to šta se u konačnici desilo, svi ti pacijenti dolaze nama – istakao je Jupić.

Ministar je naglasio kako se i pored svega u proteklom periodu pokazalo da je zdravstveni sistem ZDK dobar.

- Mi do ovog trenutka imamo skoro 300 oboljelih, ali niko nije životno ugrožen i niko nije umro. S jedne strane, žao mi je ljudi koji su morali biti u bolnici, odvojeni od svojih porodica, ali s druge strane, ovo je bila ozbiljna proba našeg zdravstvenog sistema koji je odgovorio čistom desetkom. To najbolje pokazuju cifre koje nema niko u Evropi – kaže Jupić.

Zbog svega što se događa u Tešnju ministar je dodao da će svako morati odgovarati za svoje postupke.

- Najvažnije je sada uočiti greške kako nam se više ne bi ponavljale, a inspekcijske službe su te koje će odgovorne sankcionisati. Ministarstvo zdravstva može tražiti ono što nam pripada jer u konačnici i ovaj slučaj doveo je u izolatorij stotinu ljudi, a to su enormni troškovi za zdravstvo i neko ih je napravio. Ako ništa drugo, onda zbog zaštite ostalih uposlenika i građana koji imaju pravo na zdravstvenu zaštitu, moramo tražiti da se to na odgovarajući način dovede u red – kazao je Jupić.

Firme počinju s radom kad one hoće

I prim. dr. Ednan Drljević, načelnik Odjela za infektivne bolesti Kantonalne bolnice Zenica, rekao je da su za sve što se trenutno dešava u Tešnju odgovorne firme.

- Zaraza se širi firmom i to nije u ingerenciji javnog zdravstva, nego nadležne inspekcije. Ne možemo mi ući u privatnu firmu, koje počinju sa radom kad one hoće, odnosno kad se situacija "malo smiri". Da li se u tim firmama u međuvremenu nešto promijeni, kakvi su uvjeti rada, mi to ne znamo - kaže Drljević.

Dodao je da trenutno na Odjelu za infektivne bolesti nema nikoga iz Tešnja ko je zaražen koronavirusom. Još nekoliko pacijenata sa područja Zeničko-dobojskog kantona, koji su ranije zaraženi su, kaže, stabilno.

- Do skoro smo imali jednog pacijenta koji je bio u kritičnom stanju, ali on se izvukao, nije više ni na kioseoničkoj podršci i njegov oporavak teče prema planu – kazao je Drljević.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.