open-navfaktor-logo
search
Napeto
Južna Koreja traži kaznu zbog nedolaska gostujućih navijača u Pyongyang
Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci obustavila gotovo svu saradnju sa Južnom Korejom
18.10.2019. u 11:42
get url
text

Fudbalski savez Južne Koreje (KFA) zatražio je da FS Sjeverne Koreje (DPRKFA) bude kažnjen zbog toga što nije dozvolio dolazak gostujućih navijača na utakmicu kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koja je nedavno odigrana pred praznim tribinama stadiona u Pyongyangu, prenosi Anadolu Agency (AA).

U dopisu koji su iz Seula uputili Azijskoj fudbalskoj konfederaciji (AFC) navodi se da Sjeverna Koreja nije poštovala pravilo prema kojem je domaćin dužan odobriti vize gostujućim navijačima i predstavnicima medija bez diskriminacije.

Sjeverna Koreja je posljednjih mjeseci obustavila gotovo svu saradnju sa Južnom Korejom zbog zastoja nuklearnih pregovora sa Sjedinjenim Američkim Državama. Pyongyang je uoči utakmice, koja je igrana u utorak, ignorisao pozive Seula da razgovaraju o načinu izvještavanja. Sjeverna Koreja čak nije osigurala ni direktan TV prenos utakmice.

Inače susret je završen bez pobjednika rezultatom 0:0 pa su dvije Koreje ostale na vrhu tabele grupe H drugog kruga azijskih kvalifikacija za Mundijal 2022. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.