open-navfaktor-logo
search
Skup SDA u Vogošći
Kada su naši redovi zbijeni onda ni tunel kroz Kobilju Glavu nije više san
Na skupu kojem je prisustvovalo oko 2.000 članova i simpatizera stranke predstavljeni su kandidati SDA na predstojećim izborima za sve nivoe vlasti, s posebnim akcentom na kandidate iz Općinske organizacije SDA Vogošća
03.10.2018. u 21:46
get url
text

{$galerijaFotografija}

Centralni predizborni skup Stranke demokratske akcije (SDA) u Općini Vogošća održan je večeras u Sportskoj dvorani "Amel Bečković". Na skupu kojem je prisustvovalo oko 2.000 članova i simpatizera stranke predstavljeni su kandidati SDA na predstojećim izborima za sve nivoe vlasti, s posebnim akcentom na kandidate iz Općinske organizacije SDA Vogošća.

Skup je otvorio predsjednik Općinskog odbora SDA Vogošća Sedin Kahriman koji je istaknuo da ovo nije običan skup, već da je "ovo sanaga naroda, snaga Vogošće, ovo je SDA postrojavanje".

- Postoje oni kojima je intereres da se bošnjački narod i glasovi razjedine i rascjepkaju zato što će snaga koja štiti državu BiH slabiti. Ovaj skup i svi skupovi SDA širom BiH su odgovor na to. Za manje od mjesec dana u SDA Vogošća se učlanilo 1.675 novih članova. Ne trebamo posebno predstavljati naše kandidate iz Vogošće Asima Sarajlića, Amru Hasagić, Begu Selimovića, Kenelu Zuko, Muhameda Kozadru, Senada Hasanspahića i Fikretu Nazifović. Njih vi dobro znate - kazao je Kahriman.

Kahriman je otkrio da je danas rođendan predsjendiku Kantonalnog odbora SDA Asimu Sarajliću, te mu kao rođendanski poklon obećao najveću pobjedu SDA u Vogošći do sada.

Načelnik Općine Vogošća Edin Smajić istaknuo je da razvoj Vogošće podrazumijeva rješavanje problema saobraćaja, izgradnju Prve transverzale i veće zahvate na magistralnoj cesti M18. Istaknuo je kako su procedure za poslovanje u Vogošći maksimalno skraćene i uvijek je općina otvorena za saradnju.

- Nakon sedam godina sastanaka i raspetljavanja Gordijevih i ostalih čvorova, počela je izgradnja Prve transverzale, nakon 50 godina čučanja konačno smo krenuli. U Staroj industrijskoj zoni imamo 60 preduzeća, u Novu industrijsku zonu investitori su uložili desetine miliona maraka. Radimo plansku dokumentaciju za industrijsku zonu Semizovac. Da bi svi naši razvojni planovi bili mogući SDA mora biti na vlasti, jer jedino tada idemo naprijed. Naši kandidati su mašine, snažne mašine kojima treba gorivo, a gorivo je vaš glas - kazao je Smajić.

Ovom prilikom predstavljeni su kandidati za Skupštinu Kantona Sarajevo sa nosiocem liste Semirom Efendićem na čelu.

- Ova lista SDA je najbolja, svi općinski odbori su izbarali najbolje kandidate, da sam ih sam birao ne bih bolje izabrao. Sada općinski odbori trebaju učiniti sve da oni dobiju što više glasova. Treba nam 18 zastupnika u Skupštini KS-a da imamo većinu. Zadnji put kada smo imali 15 zastupnika imali smo stabilnu Vladu, sve ostale vlade su se raspadale kada nismo imali stabilnu većinu. Sada nam treba stabilna većina da avanturistima u politici pokažemo gdje im je mjesto, da onemogućimo interesne grupe da nas ometaju u našim planovima - kazao je Efendić. On je ukratko predstavio plan "Pokrenimo Sarajevo zajedno".

- Ostalo nam je još nekoliko dana izborne kampanje, konkurencija je glasno ušla u kampanju. Mislili su da će narod krenuti za njima, to su oni koji su bili sa nama pa su otišli i sada pričaju protiv SDA. Ali naš narod je puno pametniji, potvrđuje se naš slogan "Snaga naroda" - kazao je Efendić.

{$galerijaFotografija}

Nosilac liste za Parlament Federacije BiH Asim Sarajlić predstavio je, kako on voli reći, svoj tim. Sarajlić je kazao da "Vogošća uvijek miriše zeleno".

- Vidite šta rade ovi sa desne i lijeve strane, hoće da otmu dio naše zemlje. Dok je ove stranke neće nikad uspjeti, sve dok smo jedinstveni i dok su naši redovi zbijeni. Kada su naši redovi zbijeni onda ni tunel kroz Kobilju Glavu nije više san - kazao je Sarajlić.

Kandidatkinja za Parlament Federacije BiH i direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović je istaknula da su ovi skupovi dokaz da će SDA pobijediti, jer imaju pobjedničku energiju.

Ona je poručila da ne treba praviti kalkulacije, birajmo Šefika Džaferovića za člana Predsjedništva i SDA.

- I nemojte nam dati malo glasova, dajte nam puno, da ne ulazimo u loše koalicije. A kada nas izaberete, čuli ste projekte koje smo najavili, zasučite rukave, idemo raditi da napravimo najbolju državu, Bosnu i Hercegovinu - kazala je, između ostalog, profesorica Izetbegović.

Listu za Parlamentarnu skupštinu BiH predvodi predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, koji se nakon predstavljanja kandidata obratio prisutnima.

On je na početku naglasio da Bosni i Bošnjacima nikad nije ništa poklonjeno, za sve smo se izborili.

- Prošli smo strašna iskušenja, borili smo se za čistu egzistenciju, za naš vjerski identitet - kazao je Zvizdić te podsjetio na 100 godina borbe za opstanak i očuvanje vjere i identiteta Bošnjaka, te je citirao hadis Poslanika a.s. koji glasi da će Allah dž.š. svakih 100 godina svakom narodu poslati čovjeka koji će obnoviti vjeru i moral jednog naroda. Taj čovjek je bio rahmetli Alija Izetbegović.

- Sto godina smo čekali da dobijemo svoj politički identitet. Ostvarili su taj cilj rahmetli Alija i SDA. Najveći politički projekat stoljeća je samostalna, nezavisna BiH. Nastavićemo da gradimo njen suverenitet, da je vodimo u EU i NATO. Nama treba mir. Da nije bilo genocida danas bi bilo 11 miliona Bošnjaka, a ne dva. Treba nam mir da naša djeca naslijede nešto od nas - kazao je, između ostalog, Zvizdić.

{$galerijaFotografija}

Drugi cilj Bošnjaka, prema njegovim riječima, jeste ekonomski razvoj. BiH u ovom mandatu ima odlične ekonomske pokazatelje. Najbolja je u regionu po ekonomskim pokazateljima, najmanje zadužena zemlja u Ervopi, 9. u svijetu po povećanju broja turista u odnosu na broj stanovnika.

- Vi birate. Sudbina naše domovine u narendih četiri godine je u vašim rukama, rukama vaše rodbine, komšija, prijatelja... Ili ćete birati nas koji ćemo nastaviti razvijati BiH ili ćete izabarti one koji ne znaju braniti BiH i iza kojih ostaje u ekonomskom smislu pustoš - rekao je Zvizdić.

Kandidat za Parlamentarnu skupštinu BiH, poznati glumac Emir Hadžihafizbegović je u svome obraćanju naglasio da ga često pitaju što će mu politika, poznat je glumac, osvaja svjetske nagrade.

- A ja im kažem: šta će mi sve to ako nema države Bosne i Hercegovine. Dao bih sve svoje glumačke nagrade za hajr moje Bosne i Hercegovine - kazao je on. Dodao je da nema partije u BiH koja na svojim skupovima ima toliko boraca kao SDA.

- To im smeta. Kada smo počeli politički razmišljati, počeli smo im smetati - kazao je Hadžihafizbegović te pozvao građane da glasaju za Šefika Džaferovića i kandidate SDA, posebno kandidate iz Vogošće jer "Vogošća je uvijek imala najbolje kandidate".

SDA Vogošća - predizborni skup - 03102018-MZ
1 od 9
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.