open-navfaktor-logo
search
Čekaju se spiskovi
Kako do stana: Za subvencije u KS prijavilo se 400 mladih
Na Javni poziv za subvencioniranje rješavanja stambenog pitanja mladih u Kantonu Sarajevo prijavilo se 400 osoba.
21.09.2020. u 19:34
get url
text

Ovu informaciju potvrdio je za Faktor ministar Faruk Kapidžić, ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo.

Ističe da je za sada obrađeno 398 zahtjeva, te da će se u ponedjeljak znati koliko je osoba zadovoljilo uvjete javnog poziva.

- Kada budemo znali koliko je osoba tačno ispunilo uvjete, znat ćemo i koliko će novca dobiti. Broj koji dobijemo od 400 prijavljenih, koji ispunjavaju uvjete, podijelit ćemo sa 550 hiljada maraka i znat će se koliko će ko dobiti. Ne znači da će i taj iznos biti konačan već u zavisnosti od sredstava koje budemo imali u budžetu da namaknemo kako bismo dobili više – kazao je Kapidžić.

Ministar ističe kako smatra da imaju i bolja rješenja kojim bi se mladima pomoglo da kupe nekretninu i da riješe stambeno pitanje.

- Da se dodjeljuju stanovi sa daleko manjom cijenom od tržišne, da se tako subvencioniraju. Drugo je da oni koji kupe stan sa kreditom, da im se subvencioniraju kamate ili dio kredita. Uglavnom, da se tačno zna za šta novac ide, a ne da se ljudima daju pare u ruke – navodi Kapidžić.

Ističe da je planirano da se grade stanovi na Dobrinji sa Fondom za izgradnju stanova KS koji bi bili namijenjeni mladima, te da bi ti stanovi, njih 50, mogli biti završeni naredne godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.