open-navfaktor-logo
search
Prelijepa priča
Kako je dlaka sa brade poslanika Muhammeda a. s. iz Mekke dospjela u džamiju Aziziju u Orašju
Prelijepa priča veže se za ljepoticu džamiju Aziziju iz Orašja koja je sagrađena po naredbi sultana Abdul Aziza 1863. godine. 
20.06.2021. u 20:42
get url
text
Azizija džamija, Orašje

Naime, u ovoj džamiji se jednom godišnje, tačnije, za 27. noć mjeseca ramazana, izlaže dlaka koja potječe sa brade poslanika Muhammeda, s. a. v. s., i tako je više od jednog stoljeća. Kako je dlaka iz časnog grada Mekke dospjela u Orašje u Bosni, ispričao nam je hafiz Redžo ef. Sivić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Orašje.

Redžo ef. Sivić 

Sve se promijenilo nakon sna 

- Među prvim generacijama hadžija koje su iz Orašja išli na sveta mjesta da hodočaste Kabu i obave tu petu islamsku dužnost bio je i Mehmed beg Ćerimagić porijeklom iz Beograda. Tokom boravka na hadžu i u časnom gradu Mekki, grupa hadžija iz Orašja naišla je na jednog Arapina koji je pristiglim hadžijama pokazivao dlaku za koju je tvrdio da je dlaka Allahovog poslanika Muhammeda, s. a. v. s. Pošto su doseljenici u Orašje, odnosno, izbjeglice iz Srbije u to vrijeme (oko 1862. godine) sa sobom bili primorani ponijeti sve što su mogli od imovine, neki od njih su imali više, a neki manje. Mnogi su donijeli dosta imovine u zlatu. Jedan od prisutnih hadžija iz Orašja, a najvjerovatnije putem prevodioca, upitao je tog Arapina da mu proda dlaku Allahovog poslanika - priča nam ef. Sivić i nastavlja:

- Naravno, Arapin se začudio i na lijep način odbio riječima: "Kako da ti ovo prodam"?. Priča se da je taj Arapin tu noć usnio san u kojem je vidio Muhammeda, s. a. v. s., koji mu je u snu rekao da nađe one ljude i da im da ono što su od njega tražili. Sutradan, on se odmah raspitao za te muslimane iz Bosne, koja je tada još bila pod vlašću Osmanske države. Našao ih je i odmah im dao što su tražili. Naravno, oni su njemu uzvratili hedijom na taj poklon i san koji im je ispričao. Tako je ta dlaka dospjela u Orašje i našu džamiju Aziziju. Dlaka se iznosi za 27. noć mjeseca ramazana uz prigodan program i veliku posjećenost muslimana.

Ef. Sivić kaže da se taj običaj praktikuje više od jednog stoljeća u džamiji Aziziji.

Čuva se u epruveti

- Dlaka najvjerovatnije potječe sa brade poslanika Muhammeda, s. a. v. s. Kada se ne izlaže, pažljivo se čuva umotana u jednoj epruveti i drži u sehari - ispričao nam je.

Govoreći o samoj džamiji, ef. Sivić nam je kazao kako je gradnja džamije počela 1862. godine, a pretpostavlja se da je već 1863. godine bila završena i otvorena.

- Građena je od cigle i kamena, te spada među prostorno veće džamije Bosni i Hercegovini. Hvala Allahu dž. š., naša džamija Azizija u Orašju jedina je do koje četnici nisu došli u toku oružane agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu. Nije rušena, ali je usljed granatiranja naselja par puta oštećena. Džamija Azizija u potpunosti je očuvana u svom izvornom obliku uz neke sitne vanjske i unutrašnje radove - kazao nam je ef. Sivić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.